'Plug and play' webconferentie in de browser

Provider AMEN World heeft met ILLUTEL een handige tool in de aanbieding. Met deze dienst kun je op 'pay-per use' basis gemakkelijk een webconferentie opzetten, waarbij je met twee of meer internetgebruikers, waar ook ter wereld, naar dezelfde schermpresentatie kijkt.

In deze opzet is een van de gebruikers de beheerder die deelnemers uitnodigt via een e-mailtje met een linkje. Klikken zij erop, dan nemen zijn ze direct deel aan de conferentie. Alles werkt in de browser; er is geen speciale software en zelfs geen browser-plug-in nodig. Iedere webbrowser volstaat. En firewalls in het kantoornetwerk of thuis zijn geen enkel probleem; ILLUTEL 'prikt' er rechtstreeks doorheen.

PowerPoint
Je kunt pdf's, foto's PowerPoint-bestanden, maar ook andere typen kantoordocumenten (schema's) weergeven binnen de webpresentatie. Daarbij zal standaard de beheerder de aanwijspijl en bladerknop bedienen, maar hij kan de cursor, teken- en notatiegereedschappen ook aan een andere deelnemer overdragen.

Belangrijke doelgroepen van een dienst als deze zijn bedrijven met veel uithuizige werknemers (een sales team bijvoorbeeld), firma's met partners over de grens of bedrijven die support willen geven, al zullen die laatste de optie missen om de controle over de pc van een deelnemer over te nemen (daar heb je weer andere tools voor zoals Real VNC)

Visuele ondersteuning
ILLUTEL is bedoeld als visuele ondersteuning van een telefoongesprek/conference call. De dienst beschikt zelf niet over VoIP-mogelijkheden. Een tekst-chat is uiteraard wel mogelijk. Misschien is VoIP wel iets voor een volgende versie? Hoewel dat zou ILLUTEL mogelijk weer te ingewikkeld maken. De charme van de dienst is dat het allemaal zo simpel werkt.

We ontdekten n probleem bij een korte test. Bij sommige, meer ingewikkelde pdf's, verschieten de kleuren enigszins. Het blijft allemaal prima leesbaar, maar voor communicatie tussen een reclamebureau en een opdrachtgever is een pdf-ontwerp bespreken met ILLUTEL nog geen optie. Dat is op te lossen door bijvoorbeeld een JPEG-plaatje van de pdf te maken (Kies Opslaan als in Acrobat) en die te bespreken.

Pay-per-use
Interessant, tot slot, is de 'pay-per-use'-basis waarop ILLUTEL kan worden gebruikt. De beheerder/organisator betaalt 9 eurocent per minuut per deelnemer. Als de dienst regelmatig wordt gebruikt, kan ook een echt abonnement worden afgesloten.

Prijs: 0,09 per minuut, per deelnemer (excl. btw) | Info: www.amenworld.nl