Pluspunt Vista: ingebouwde systeemback-up

Op de meeste redactiecomputers van WINMAG Pro draait nog Windows XP. De reden: we zien niet genoeg voordelen in zijn opvolger Vista. Toch ontdek je gaandeweg wel pluspunten in de Vista-laptops die we testen. Een belangrijke bonus is de systeemback-up.

Windows XP wordt geleverd met een redelijk bruikbaar back-up-programma, dat je overigens in veel gevallen zelf nog wel even vanaf de Windows XP-cd zult moet installeren.

Het 'programmeren' van back-ups gaat wat omslachtig en de 'herstelpunten' die je voor je Windows-systeem kunt maken zijn niet altijd even een probaat redmiddel. In sommige gevallen heeft een 'hersteld' systeem toch nog een koudje onder de leden.

Integraal onderdeel
In Windows Vista is de back-up een integraal onderdeel van het systeem geworden en deze werkt stukken soepeler. De duurdere edities Windows Vista Business en Windows Ultimate zijn bovendien uitgebreid met de mogelijkheid een werkelijk complete 1:1 schijf-back-up te maken.

We hebben het even geprobeerd en warempel, deze 'schijf-imager' werkt prima. Wel is de software vrij recht-toe-recht-aan. Zo kun je geen individuele bestanden in een image-bestand terugzetten, wat wel kan met de software van Acronis en Symantec.

Ook ontbreekt de mogelijkheid de pc-back-up op afstand te managen, zoals bij de professionele Acronis-software. Maar voor een eenvoudige totale schijfkopie is de software zeker bruikbaar.

Prijs: gratis (onderdeel Windows Vista Business en Ultimate) | Info: www.microsoft.com