Preview: Synology Disk Station Manager 4.3

Synology DSM 4.3 Bij elke nieuwe versie van Disk Station Manager – kortweg DSM - voor nas-apparaten van Synology vraag je je af wat er nu nog te verbeteren valt. En bij elke nieuwe DSM weten de Taiwanezen je wederom prettig te verrassen, voor bezitters van een Synology is een nieuwe DSM dan ook telkens weer een klein feestje. We wierpen alvast een blik op de beta van versie 4.3.

Het aardige van DSM is dat dit op Linux gebaseerde besturingssysteem op zowel inbox de allerkleinste single bay als de meest uitgebreide rack-nassen van Synology draait, ideaal voor groeiende bedrijven. Zo kun je met een simpel 2-bay nasje beginnen en - mocht je zaak onverhoopt groeien - de nas opwaarderen naar bijvoorbeeld het topmodel RS10613xs+ met plek voor 8 harde schijven en via uitbreidingsunits met plek voor nóg meer schijven totale maximale opslagcapaciteit van 424 TB. Voor de nassen uit de 10-, 11-, 12- en 13-serie staat versie 4.3 op springen, waarin een aantal interessante nieuwigheidjes zijn te vinden.

3G als back-up

Zo is het nu mogelijk om een 3G usb-stick in de nas te prikken. Mocht dus onverhoopt je internetverbinding plat gaan, dan heb je toch nog een een mobiel lijntje naar de buitenwereld. Inderdaad geen ideale optie voor een multinational, maar érg fijn voor een thuiskantoor of een bescheiden bedrijf met maximaal een handjevol medewerkers. In die situatie kan de nas ook ingezet worden als een draadloze router; wifi-sticks worden ondersteund. Het zijn dit soort bijzondere extraatjes waarmee Synology bekendheid heeft verworven, want DSM blijft een bijzonder systeem in de vaak toch wat ‘saaie’ wereld van de nas.

ODX en TRIM

De alweer een paar versies terug geïntroduceerde desktop-ervaring binnen de browser is uiteraard gebleven, maar ook hier zijn verbeteringen te vinden. Zo kunnen bestanden nu rechtstreeks tussen je Windows-pc en de DSM-Verkenner heen-en-weer gesleept worden, altijd handig. Voor grotere ondernemingen zijn zaken als ondersteuning voor Windows ODX (Offloaded Data Transfer), ondersteuning voor de nieuwe bestandsystemen HFS+ en NSFv4, Windows DFS links en Symbolic Link praktisch. Duidelijk is ook dat Synology veel verwacht van ssd's, de ondersteuning van deze flashdrives is flink verbeterd met ondersteuning voor TRIM waarmee de lees- en schrijfsnelheid alsmede de levensduur van een flashdrive toenemen. Een aantal modellen kunnen gebruikmaken van ssd-cache, allemaal zaken die het werken met ssd's aanzienlijk prettiger maken. Voor zowel grote als kleine gebruikers van Synology’s nassen die op DSM 4.3 kunnen draaien zijn nog een scala aan andere verbeteringen te vinden.

Speed Limit Scheduler

Met Speed Limit Scheduler zijn nu niet alleen overdrachtssnelheidslimieten instelbaar, maar zijn deze ook in tijdsblokken planbaar. Stel dat je bijvoorbeeld heel veel dataverkeer van en naar je nas hebt op bepaalde uren, dan kun je voor die momenten een gebruikersbegrenzing instellen. Ook aardig is verder het Self-service Password Recovery-systeem, dat weer de nodige ‘zinloze’ tijd kan schelen. Heb je meerdere gebruikers aan een nas hangen, dan ontkom je namelijk bijna niet aan het feit dat mensen hun wachtwoord voor de zoveelste keer zijn vergeten. In het verleden moest de systeembeheerder daarvoor handmatig een nieuw wachtwoord regelen op de nas, met de nieuwste DSM regelt de gebruiker dat zelf via e-mailbevestiging.

Extra pakketten

Tot slot is een scala aan extra installeerbare onderdelen, waaronder virusscanners en meer, toegevoegd of verbeterd. Denk aan zaken als PhotoStation, Mail Server, Cloud Station (voor eenvoudige intergratie in de cloud), VPN Server, Audio Station, Video Station en veel meer. DSM is hierdoor eenvoudig aan je wensen aanpasbaar middels extra modules. Het onderscheid tussen een échte server en een nas wordt door alle nieuwigheden met de dag kleiner.