Prijzig mini-laptopje van Sony

Dwars tegen de trend van 'licht' en 'extreem goedkoop' in, presenteert Sony een nieuwe luxe mini-laptop. Wie sinds de ASUS Eee PC gewend is aan bedragen van rond de 300-400 euro, zal schrikken als hij het prijskaartje bekijkt van de VAIO VGN-TT-serie.

Toch is juist een flink duurder product van een A-merk als Sony niet kansloos. In tegendeel. Je geeft een statement af: 'ik kan dit apparaat betalen' of 'mijn baas vindt mij dit waard'. Niet iedereen rijdt een Suzuki Alto die je toch net zo goed van A naar B rijdt als een vijf keer zo dure leasebak. En kijk eens om je heen in de file, wat daar staat

Lastig verhaal
Omdat hij met zijn 2499 euro (!) zes keer zo duur is als de 'plastieken' ASUS Eee PC, moet de Sony VAIO VGN-TT natuurlijk toch wel minstens twee keer zo goed zijn. Anders wordt het een lastig verhaal bij je baas of levenspartner.

Je gaat waarschijnlijk een heel eind komen. De dunne behuizing van de nieuwe Sony is gemaakt van koolstofvezel, waardoor het gewicht slechts 1,29 kg is. Dichtgeklapt is de laptop slechts enkele centimeters dik.

Het notebook beschikt daarbij over een snelle Intel Core 2 Duo processor SU9300 (ook wel nodig voor het Vista-besturingssysteem) en een automatische lichtsensor die de verlichtingsterkte van het scherm automatisch aanpast aan het omgevingslicht. Bij invallend zonlicht blijft het scherm duidelijk leesbaar en bij schermerlicht dringt de slimme lichtsensor de lichtsterkte van het beeldscherm optimaal terug. Rustgevend voor de ogen, dus. Bijkomend voordeel is de energiebesparing waardoor de batterij -volgens Sony - maar liefst negen uur mee gaat (als het omgevingslicht buiten een beetje wil meewerken).

11 inch scherm
Het 11,1 inch 16:9-breedbeeldscherm biedt een resolutie van 1366 x 768 pixels zodat een dvd heel aardig kan worden bekeken op je business-trips. Het schermoppervlak is verstevigd en krasvaster gemaakt, terwijl de X-Black-technologie zorgt voor een groot contrast. De LED-technologie wordt gebruikt voor de verlichting vanaf de achterkant, waardoor heldere en levensechte kleuren worden weergegeven. De HDMI-uitgang op de laptop zorgt voor een betere beeldkwaliteit op een groter extern High Definition scherm.

Om vertrouwelijke informatie en zakelijke gegevens op het notebook te beschermen, beschikt de VAIO TT11X over verschillende beveiligingsmaatregelen. De vingerafdrukherkenning vormt de eerste autorisatiestap. Daarnaast zorgt de Trusted Platform Module (TPM) voor encryptie van alle gegevens en wachtwoorden. De 'VAIO Hard Disk Protection' komt in actie bij onverwachte schokken om de harde schijf te beschermen.
Per product werkt Sony een eco-strategie uit op basis van de pijlers Proces, Product en Planeet. Alle inspanningen op dit gebied zijn terug te vinden op www.sony.nl/eco.

Prijs en beschikbaarheid
De Sony VAIO VGN-TT11X is eind oktober leverbaar in matzwart. De adviesprijs van dit high-end notebook bedraagt 2499 euro. Ook wordt een 'lite'-versie in de markt gezet (specs ons niet bekend), gevat in een champagnekleurige behuizing. Deze VGN-TT11M draagt een prijslabel van 1799 euro.