Primeurtest: TomTom ONE 4e editie

WINMAG Pro-medewerker Elmar Otten was in de gelegenheid om de nieuwe TomTom ONE uit te proberen, de kleinste telg uit de serie van betaalbare navigators. Het apparaat verscheen deze week op de markt. Een eerste indruk na een aantal testritten.

Een navigatiesysteem is een leuk en nuttig cadeau om als baas aan je medewerkers cadeau te doen. Wat ons betreft was TomTom altijd een betrouwbare keuze, tot het bedrijf al haar modellen met een nieuwe, 'verbeterde' zuignap (zonder drukheveltje) besloot uit te rusten. Een waar onding dat of elk kwartier van de ruit afvalt, of met geen mogelijkheid meer is los te krijgen en zo een mooie uitnodiging voor inbrekers vormt. Samen met de teleurstelling van het wat tegenvallende HD Traffic voor ons reden om niet meer blind voor TomTom te kiezen.

Ring
De aankondiging


OORDEEL

+vertrouwde navigatiekwaliteit
+ lekker compact
+ draagbaar
+ verbeterde zuignap
- geen draagetui

"De vertrouwde navigatiekwaliteit in compacte vorm en met verbeterde zuignap (een kritiekpunt bij de vorige TomTom ONE). Daarmee een dikke aanrader in deze prijsklasse"

van de nieuwe TomTom ONE (4e editie), met het nieuwe EasyPort zuignap-systeem, wist ons toch weer nieuwsgierig te maken. De zuignap en het navigatiekastje vormen een geheel, zodat je met een onderdeel minder op stap hoeft. Belangrijker is dat de autohouder met een ring is uitgerust, waarmee je de zuignap eenvoudig vacum kunt draaien (onderdruk is eigenlijk een betere term).
Tijdens onze testritten beviel het Easyport-systeem prima. Het werkt heerlijk eenvoudig en kost geen kracht. Overigens is het nog steeds mogelijk de houder van het navigatiekastje los te klikken, maar dat hoeft dus niet meer. De zuignap kun je plat tegen de achterkant van de behuizing vouwen, waardoor het geheel een centimeter of drie dik is. De TomTom ONE is van zichzelf lekker klein en past dus makkelijk in een tas. Wel weer goedkoop van TomTom dat ze niet standaard een etui bijleveren, maar die vind je voor een paar euro ook op fotoafdeling van MediaMarkt.

De Easyport-houder, hier op de TomTom XL

Klassiek
Het navigatiesysteem zelf oogt vertrouwd als altijd, al heeft TomTom alle pixels wel een beetje opgepoetst. Wij ontvingen van TomTom de Traffic-uitvoering, met TMC-antenne voor verkeersinformatie. Het TMC-systeem heeft wat ons betreft zijn langste tijd wel gehad. De toekomst ligt bij internetupdates (navigatietelefoons!) en slimme innovaties als HD Traffic. Dat laatste is trouwens alleen op de TomTom GO modellen te vinden en bleek tijdens een recente test nog niet zo goed te werken als je zou hopen.

De TomTom ONE moet over de toonbank gaan vanaf 199 euro. Let op dat je niet de '3rd edition' koopt, dat is de voorgaande versie en ligt nog overal in de winkels. De nieuwe '4th edition' wordt niet als zodanig vermarkt, maar is duidelijk herkenbaar aan de nieuwe zuignap en de tekst 'Easyport' op de doos.