Print je eigen pocket (tips)

In dit artikel vertelt WINMAG hoe je met Word 2003 een pocketboekje in A5-formaat (half A4) maakt.
Een pocketformaat boekje is ideaal voor een handleiding, een menuboekje, een wie-is-wie-gids, et cetera. Wat je nodig hebt is Microsoft Word 2003, een gewone A4-printer, een groot formaat nietmachine (veelal bij een copyshop te leen) en wat handigheid.

Pagina-instelling
Een mogelijkheid die veel Word-gebruikers al hebben ontdekt is twee pagina's (verkleind) op n A4 afdrukken (via het Afdrukmenu). Dat spaart papier en inkt/toner. Maar om een echt boekje te maken met meerdere katernen, en met de pagina's op de juiste plaats, zul je een andere methode moeten volgen.

Klik in Word op Ctrl+N om een nieuw leeg document aan te maken. Kies dan Bestand | Pagina-instelling en blijf in het eerste tabmenu (Marges). Kies hierin bij Meerdere pagina's de optie Katern [1].
Nu moet je aangeven hoeveel vellen je in totaal voor het boekje wilt gebruiken. Dat kan in het vak Aantal vellen per boekje. Gebruik de standaardinstelling Alles.
Bij een dikker boekje (meer dan vijftien vellen) kun je eventueel bij Rugmarge een bindmarge van 1 of 2 centimeter instellen, zodat de inhoud van de pocket niet in de 'vouw' verdwijnt.
Word zal tijdens het afdrukken de pagina's automatisch rangschikken in de juiste volgorde.

Tip: paginanummers invoegen in je pocket gaat via - jawel - Invoegen | Paginanummers.

Dubbelzijdig afdrukken
Alleen dure afdelingsprinters kunnen dubbelzijdig afdrukken. Kan jouw printer maar n zijde bedrukken, doe dan het volgende in Word 2003 om het papier toch dubbelzijdig te bedrukken, uiteraard een vereiste voor je pocket.
Kies Bestand | Afdrukken. Kies in het Afdrukmenu Handmatig dubbelzijdig en geef nu OK.
Eerst wordt de voorkant afgedrukt. Bij acht pagina's drukt de printer een liggend A4 af, met links pagina 8 en rechts pagina 1 (het titelblad).
Hier verschijnt een melding, dat de bedrukte vellen uit de printer moeten worden omgedraaid en teruggestopt in de printer [2]. Het kan zijn dat deze melding iets te vroeg verschijnt. Je moet uiteraard even wachten tot de printer echt helemaal klaar is met printen.
Klik op OK als de omgedraaide vellen weer in de papierlade zitten. Nu worden de nog ontbrekende pagina's afgedrukt.

De afgedrukte vellen kun je nu dubbelvouwen tot een boekje. Ga even naar de copyshop om een groot formaat nietmachine te lenen, zodat je er een echte pocket van kunt maken.