Professionele Google Apps in de aanval op Microsoft

Een spreadsheetje met een planning is zo gemaakt in je browser met Google Documenten, de gratis online applicaties voor rekenbladen, teksten en presentaties. Met nieuwe professionele versies wil Google de acceptatie van zijn online software bij bedrijven versnellen.

De laatste die blij is met de Google Apps, is Microsoft. Dit bedrijf moet wel een broertje dood hebben aan dit gratis online alternatief voor hun eigen Office-kantoorsoftware, en wijst dan ook op het niet goed kunnen beheren van online geplaatste bedrijfsgegevens bij gratis diensten als die van Google. Het lekken van bedrijfsgegevens is een reel gevaar.

ANALYSE

Peter Kulche is hoofdredacteur van WINMAG Pro en gebruikt sinds december 2006 de Google Apps voor zijn werkplanningen, bestellijsten, magazine-budgetten, et cetera.

Het antwoord van Google is opmerkelijk. Ze heeft sinds deze week twee lijnen van veiliger 'professionele' versies van de Google Apps, die precies tegenovergestelde belangen lijken te dienen.

Google Apps Team Edition
Nieuw is de (gratis) Team-versie. Die is vooral leuk voor werknemers, want zij kunnen direct hun webdocumenten, maar ook agenda's, delen met collega's met hetzelfde e-maildomein.

Bijzonder is dat alleen internetgebruikers met dat maildomein (bijv @deboertrucks.nl) elkaars docs kunnen zien. Dat biedt een zekere vorm van veiligheid. Toch zullen netwerk/applicatiebeheerders niet blij zijn dat een willekeurig personeelslid zo'n Team-systeem kan opzetten. Er zijn geen technische veranderingen aan het netwerk nodig. In zekere zin wordt de beheerder zo buitenspel gezet.

Tot deze gratis Team-versie behoren webapplicaties voor spreadsheets, teksten, presentaties, agendabeheer (Calendar), instant messaging (Talk) en een bedrijfs-startpagina.

Meer info over de Team-versie alhier.

Google Apps Standard Edition & Premier Edition
Al enige tijd beschikbaar zijn de Google Apps Standard Edition (gratis) en een Premier Edition die tegen betaling kan worden gebruikt. Beide pakketten verschillen in mogelijkheden, maar hebben als overeenkomst dat ze door beheerders tot in detail kunnen worden beperkt in hun features (ook per gebruiker).

Beide versies komen met een versie van GMail die aan het maildomein kan worden gekoppeld. Dus alle mail aan de medewerkers van deboertrucks.nl wordt afgeleverd in GMail-postbussen. Deze zijn zowel via de bekende webinterface als via de smartphone of een Outlook-mailapplicatie te gebruiken (via het IMAP-protocol).

Tot de professionele mogelijkheden in de Premier Edition behoort een krachtig filter (verkregen via de overname van Postini) die de mail kan filteren, versleutelen en archiveren. Beheerders kunnen uitgaande e-mailberichten filteren op bedrijfsgevoelige informatie.
Meer informatie over beide versies via deze link.

Tweesporenbeleid
Het lijkt erop dat Google een tweesporenbeleid volgt. Precies zoals het chatten via de werk-pc's op een gegeven ogenblik werd geaccepteerd en tot 'instant messaging' werd gepromoveerd, zo wil ze met de Team-versie de Google Apps via werknemers het bedrijfsleven inloodsen. Aan de andere kant biedt Google beheerders ook meer centraal te managen versies. Met andere woorden: van twee kanten wordt de aanval op Microsoft ingezet.