Provider niet verantwoordelijk voor uitingen op site

Provider IS Interned Services wint een kort geding aangespannen door de Staat. Het vonnis is belangrijk omdat het providers van de plicht ontslaat opvolging te geven aan sommaties van willekeurige overheidsdiensten om zaken 'van het net' te halen. Alleen de rechter kan dat bepalen.

De rechter bepaalt in deze zaak dat IS Interned Services niet laakbaar heeft gehandeld door niet direct een website op zwart te zetten na een sommatie van het Ministerie van Financin om 'per direct' een website van n van de klanten van IS Interned Services uit de lucht te halen.

'Beledigend'
De site zou uitlatingen bevatten die beledigend waren voor de Belastingdienst en een specifieke belastinginspecteur in het bijzonder. IS Interned Services weigerde op de eis van het Ministerie van Financin in te gaan, aangezien de provider zelf niet kon vaststellen of het inderdaad om 'onmiskenbaar onrechtmatige' informatie zou gaan. Daarop volgde het kort geding.
De rechter oordeelt hierin dat IS Interned Services destijds correct heeft gehandeld door te weigeren te voldoen aan de sommatie. De rechter beaamde dat IS Interned Services niet zelf kon bepalen of de website 'onmiskenbaar onrechtmatige' uitlatingen bevatte.

Site alsnog offline
De rechter concludeerde in het geding overigens ook dat een aantal uitlatingen op de website inderdaad onrechtmatig zijn. IS Interned Services geeft daarom aan de toegang tot desbetreffende website alsnog te blokkeren.

IS Interned Services meldt in een persbericht 'verheugd' te zijn met de uitkomst van het geding. Directeur Arjan Steevels: "De reikwijdte van de verantwoordelijkheid van de internet provider is met deze uitspraak duidelijker geworden. Daar zijn wij blij mee. Wij als internet provider kunnen niet altijd zelf bepalen of uitlatingen op websites onmiskenbaar onrechtmatig zijn. De rechter oordeelde dat onze handelswijze juist is geweest. Dat betekent dat het in twijfelgevallen aan de rechter is en niet aan internetproviders om te bepalen of een website uit de lucht moet."