Providers migreren naar Windows Server 2008

Microsoft introduceerde onlangs Windows Server 2008. Nu kun je er uiteraard voor kiezen om het op een eigen (nieuwe) servercomputer te plaatsen, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een 'hostingvariant' van Windows Server 2008; een kant en klare server bij een provider.

De komende maanden zullen steeds meer internetdienstverleners 'dedicated servers' met Windows Server 2008 aanbieden. Voor WINMAG Pro uiteraard een mooi moment om de nieuwigheden van het nieuwe serverbesturingssysteem beter te bekijken. Een tocht langs de opvallende 'webkenmerken'.

RemoteApp
Een van de prettigste verbeteringen in Windows Server 2008 is Terminal Services RemoteApp. Zoals de naam al doet vermoeden, kun je hierbij op afstand gebruik maken van je eigen bedrijfssoftware. Het grote verschil met een traditionele Remote Desktop-omgeving is dat de betreffende applicatie in een eigen venster wordt afgebeeld. Het lijkt hierbij dus of het programma lokaal wordt


Zie ook onze eerdere publicatie:
'Eerste blik Windows Server 2008'
uitgevoerd. Eindgebruikers hoeven daardoor niet meer voor de niet-lokale programma's over te schakelen naar het algemene Terminal Services-venster.
Bovendien is het mogelijk om de programma's via een webomgeving te gebruiken. De gebruiker meldt zich aan op een afgeschermde website en klikt op het programmapictogram om het programma op afstand te starten en te gebruiken. Nagenoeg elk bestaand programma dat via een traditionele Remote Desktop-verbinding kan worden gebruikt, is geschikt voor Terminal Services RemoteApp.
Voor bedrijven is het gebruik van programma's via Terminal Services echt interessant. Onderhoud en beheer kunnen hierbij immers gecentraliseerd plaatsvinden, zodat je meer controle houdt over de applicaties en deze niet meer individueel (op de werkplekken) hoeft te beheren.

Internet
Windows Server 2008 beschikt over de zevende versie van Microsofts border=1webserver Internet Information Services, kortweg IIS. Het valt hierbij op dat Internet Information Services modulair is opgebouwd. Waar voorganger IIS 6 de beheerder nog dwong om alle functionaliteit te installeren, is het met versie 7 mogelijk om alleen de onderdelen te installeren die voor de gewenste functionaliteit noodzakelijk zijn. Ter indicatie: IIS 7 is opgebouwd uit zo'n 40 individuele modules.
Je kunt de server dus aanpassen aan je specifieke eisen. Dit biedt een tweetal belangrijke voordelen. Allereerst zorg je ervoor dat de server zo gestroomlijnd mogelijk kan worden ingericht, iets dat bijdraagt aan de systeemprestaties. Het andere voordeel vinden we op het gebied van veiligheid: hoe minder services er worden gedraaid, hoe minder delen van het besturingssysteem zijn blootgesteld aan veiligheidsrisico's.

Windows Server 2008 en PHP
Veel webapplicaties maken gebruik van PHP, een bijzonder populaire webtaal. Met IIS7 voegt Microsoft eindelijk degelijke ondersteuning voor PHP toe aan Windows Server 2008. Het bedrijf hoopt hiermee partijen die voorheen geen IIS gebruikten door de gebrekkige compatibiliteit tussen PHP en IIS, alsnog over de streep te trekken.

Voor de PHP-ondersteuning is Microsoft een samenwerkingsverband aangegaan met PHP-leverancier Zend. Tijdens de ontwikkeling van IIS7 hebben beide partijen zich gericht op prestatieverbeteringen, zodat Windows Server 2008 in theorie met PHP even goed moet presteren als een Linux-webserver waarop PHP draait. Gezien de relatief korte beschikbaarheid van Windows Server 2008, zullen de komende maanden moeten uitwijzen of deze belofte in de dagelijkse praktijk wordt waargemaakt.