Providers spreken steun uit voor nfc

Verschillende providers wereldwijd hebben hun steun uitgesproken voor nfc-technologie, waarmee mobiel betalen mogelijk is. Onder meer Vodafone, Orange en Deutsche Telekom willen in 2012 nfc-diensten beperkt invoeren, zo meldt GSM Association.

De brancheorganisatie zegt de nodige certificatie- en teststandaarden te zullen ontwikkelen om wereldwijde interoperabiliteit van verschillende nfc-diensten te garanderen. De GSM Association meldt verder dat betalingen via nfc in 2015 gezamenlijk 110 miljard euro zullen bedragen.

Met een near field communication- of nfc-chip kunnen op korte afstand gegevens worden overgedragen. Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk om in een winkel af te rekenen door je mobiele toestel voor een betaalterminal te houden.

Verschillende telefoonfabrikanten hebben al interesse getoond in nfc-technologie. Zo zouden zowel de opvolger van de iPhone 4 als de nieuwe iPad zijn uitgerust met een nfc-chip en heeft Google de Nexus S een nfc-chip meegegeven. De steun van providers is echter ook nodig om nfc te laten functioneren.

Eerder hebben de banken Rabobank, ING en ABN Amro en de providers T-Mobile, Vodafone en KPN een intentieverklaring getekend om gezamenlijk mobiel betalen mogelijk te maken in Nederland.