QNAP QTS 4.0 OS

Het op apps- gebaseerde QTS os van QNAP komt beschikbaar voor een groot deel van de Turbo Nas-serie van het Taiwanese bedrijf. Naast bedieningsgemak dankzij een frisse interface zijn er nog enkele nieuwe functies toegevoegd om je Turbo Nas te beheren.

Het instellen van je nas voor zowel interne als externe toegang is een fluitje van een cent. Via de optie ‘auto setup’ kiest de setup automatisch de meest gangbare instellingen die je eventueel zelf kunt aanpassen. Het lokaliseren van je nas, raid-expansies, raid-groepen en extra schijven doe je met een enkele muisklik. Handig is de autodetectie van nieuwe drives. Ook ssd caching is mogelijk, met een maximum van 2 ssd’s tot aan 1TB waardoor je razendsnel bij je data kunt. Daarbij is er rekening gehouden met schaalbaarheid. Er is ondersteuning tot acht raid- expansies met een maximale opslag van 400 TB. Dus over mogelijke uitbreiding en detectie hiervan hoef je in ieder geval niet in te zitten. Via een hele reeks aan apps kun je de functies van je nas aanroepen. Denk hierbij aan surveillance- monitoring via je mobiel, toegang tot je eigen cloud en diverse management- opties voor bestandsbeheer en toegang tot je nas.

Uiteraard zijn er ook apps om je multimedia zoals foto’s, films en muziek te beheren. Wat opties voor recovery betreft is ondersteuning voor TLER- (Time-Limited Error Recovery) or ERC- (Error Recovery Control) schijven aanwezig. Maak je gebruik van een raid 1, 5, of 6-configuratie dan wordt data op beschadigde raid- blocks automatisch verplaatst naar een gezond gedeelte van de schijf met behulp van de SMART data migration- functie. Je data blijft hierdoor bescherm en toegankelijk, zelfs zijdens een failure.

Info: www.qnap.com

In het kort

+ Makkelijk te installeren
+ Flexibel en schaalbaar
+ Uitgebreide recoveryopties

MKB Proof 2013