Raspberry Pi 2 aangekondigd

De veelzijdige miniatuurcomputer Raspberry Pi krijgt een opvolger met de naam Raspberry Pi twee. Net zo klein, net zo goedkoop maar met wat meer pk aan boord.

Bijna drie jaar geleden werd de Raspberry Pi gelanceerd, een miniatuurcomputer bedoeld om mee te leren programmeren. De computer bleek populair en de eerste lading was in no time uitverkocht. Inmiddels is het apparaat niet weg te slaan uit de kamer van enthousiaste hobbyisten, heeft er zich een trouwe community rondom de Raspberry Pi verzameld en verschijnt er met regelmaat software speciaal geschreven met de op Linux draaiende Raspberry Pi in het achterhoofd. Dat er een opvolger zou komen was dan ook te verwachten.

Klein maar krachtig

Die opvolger, simpelweg Raspberry Pi geheten, is een stuk krachtiger dan zijn voorganger. In, of eigenlijk op, aangezien het niet meer dan een printplaat is, vind je een quad-core ARMv7 processor van 900MHz met 1GB aan ram-geheugen. Verder zijn er vier usb-poorten waar je gebruik van kunt maken, tref je een sd-kaartlezer aan voor laad- en opslagdoeleinden en heb je de beschikking over een hdmi- en composietpoort. Ook een lan-poort is aanwezig.

Windows 10

Niet alleen de Rasberry Pi 2 is aangekondigd. Want naast speciaal voor op de kleine computer gerichte os'en zoals Raspbian en Snappy Ubuntu Core, kondigt Microsoft aan dat ze samen met de Rasberry Pi Foundation heeft gewerkt aan Windows 10 voor het systeem. Microsoft wilt haar tools van het Windows Developer Program for IoT gratis beschikbaar stellen aan de community van Raspberry Pi 2. Helaas is dat alles wat we weten, hoewel Microsoft belooft om komende maanden meer informatie te geven over deze bijzondere samenwerking.

Geïnteresseerd in de Raspberry Pi? Neem dan een kijkje op de website hoe jij er één kunt bemachtigen.