Ray Tomlinson, grondlegger van e-mail, overlijdt op 74-jarige leeftijd

Waar zouden we vandaag de dag zijn zonder e-mail? Simpel: nergens. Het uitvinden van deze communicatietechnologie kunnen we toeschrijven aan Ray Tomlinson. Hij is dit weekend overleden op 74-jarige leeftijd aan wat vermoedelijk een hartaanval was.

Ray Tomlinson

Toen het internet nog het licht moest zien, maar er al wel gewerkt werd met computernetwerken middels de voorloper van het internet, ARPANET, ontwikkelde Tomlinson in 1971 de naam@host.domein-formaat om zo berichten te versturen. Niet bepaald een kleine bijdrage, gezien dat dit formaat de standaard werd voor het versturen van berichten over netwerken. Toen Tomlinson e-mail ontwikkelde, had hij al enkele programma's geschreven om bestanden over het netwerk te versturen. 'Ik paste de code aan van twee programma's, hiermee was in feite het eerste e-mailprogramma geboren', aldus Tomlinson. Door zijn pioniersrol in de ontwikkeling van internettechnologie├źn is Tomlinson opgenomen in de Internet Hall of Fame.

Op 5 maart 2016 overleed Tomlinson, aan wat vermoedelijk een hartaanval is geweest. Zijn dood werd bevestigd door Vint Cerf, uitvinder van het TCP/IP-protocol.

Email vandaag de dag

Ondanks dat we nu vele vormen van communicatie hebben, denk aan social media-netwerken, blijft e-mail wereldwijd de standaard om te communiceren. Volgens de Radicati Group werden er in 2015 meer dan 205 miljard e-mails per dag verzonden en ontvangen. Dit aantal groeit jaarlijks met naar verwachting een groei van ongeveer vijf procent dit jaar, naar meer dan 215 miljard e-mails verzonden en ontvangen.

Grootvader van de e-mail overleden
Ray Tomlinson op 74-jarige leeftijd overleden