Redding via internet (deel 1)

Het meest waardevolle bezit van een bedrijf is informatie. Een flinke brand of diefstal van kritieke gegevens loopt niet zelden uit op een faillissement. Waar zijn belangrijke gegevens beter opgeslagen dan in het datacenter van de provider?

Er zijn diverse back-up-systemen voor tapes, externe schijven en dvds op de markt, maar deze oplossingen hebben allemaal het nadeel dat je de back-up elke avond in een brandkluis moet opbergen, of mee naar huis moet nemen. Vergeet je s ochtends de schijf of tape weer mee te nemen, dan maakt het systeem die dag geen back-up. Veel makkelijker is het om een automatische back-up via internet te maken, naar een beveiligd datacenter van een provider.

In Nederland zijn vooral de systemen van BackupAgent en Iaso populair. Beide bedrijven doen niet aan directe verkoop, maar werken via resellers. Winmag Pro bekijkt diensten van Interconnect, KPN, Cyso, QIP BackupClient en Hostbasket. Los daarvan staat Virtual Backup van Effect ICT Solutions.
Alle besproken back-up-diensten werken met incrementele back-ups. Dat wil zeggen dat alleen wijzigingen of nieuwe bestanden in een back-upsessie worden meegenomen. Door een back-up bladeren en slechts een enkel bestand terugzetten is geen probleem, als het moet kan dat zelfs vanaf een andere computer, via een webgebaseerde interface.