ReVault: een draagbare cloud

Steeds meer mensen willen een eigen cloud. Daar zijn diverse opties voor, maar het komt er altijd op neer dat je een nas of iets dergelijks in je huis moet hebben staan. Echt draagbaar zijn deze oplossingen dus niet. De ReVault is dat juist wel, en hij is klein genoeg om als horloge te dragen.

De ontwikkelaars van deze draagbare cloud hopen geld bij elkaar te krijgen via de crowdfunding-website Indiegogo en dat lukt ze aardig: met nog 31 dagen te gaan hebben ze tot nu toe ruim 25 duizend dollar opgehaald, 39 procent van hun doel. Erg verrassend is dit niet, er lijken nogal wat voordelen aan deze draagbare cloud te zitten.

Klein en compact, maar genoeg geheugen

ReVault heeft een eigen scherm, gemaakt van Gorilla Glass 3, welke 1.54-inch groot is. Daarmee doet hij in de horloge-vorm aan als een smartwatch, maar dat is het echter niet. 'Met ReVault kun je al je bestanden opslaan op het apparaat en ze benaderen met de snelheid van een lokaal netwerk', aldus de ontwikkelaars op hun Indiegogo-pagina. Het apparaatje is aan te sluiten op al je devices via wifi en Bluetooth en is te gebruiken als automatische back-up van deze apparaten. Door zijn kleine formaat is hij altijd mee te nemen, zonder erg veel ruimte in te nemen, waardoor je je bestanden altijd bij je hebt. Qua opslag haalt hij het echter niet bij een traditionelere oplossing, ReVault komt in een 32GB- en 128GB-editie.

Prettig is wel dat je geen internet nodig hebt om bij je bestanden te kunnen, dankzij de Bluetooth-verbinding kun je hier altijd bij. Bovendien is deze cloud goed beveiligd, aldus de ontwikkelaars. Alle data wordt versleuteld middels AES-256-encryptie en is alleen toegankelijk met een wachtwoord. Je kunt ook kiezen voor 2-staps authenticicatie.

Bovendien kun je ReVault op diverse manieren bij je dragen: als sleutelhanger, horloge of als ketting. Op de display wordt de datum en tijd getoond, dus hij kan dienen als vervanger voor je traditionele horloge. Hiervoor zijn er drie verschillende horlogebandjes gemaakt: stainless steel tapered band, stainless steel mesh band en een zwarte, leren bandje. Het is daarentegen ook mogelijk om een standaard horlogebandje te gebruiken voor ReVault.

Is het echt zo handig?

ReVault maakt veel indruk als je hem voor het eerst ziet, maar heeft zo'n draagbare cloud wel genoeg voordelen? Het grootste nadeel is de opslagruimte, wat voor een bruikbare cloud toch aan de lage kant is. Voordeel is wel dat je ook offline bij al je bestanden kunt, geen kosten hebt aan data transfers en alles beveiligd is. In principe is ReVault te gebruiken als extra opslag voor je smartphone, of als back-up voor diverse andere devices. Maar de afmetingen en de manieren om hem mee te nemen maken toch de meeste indruk. Of dit apparaat in de praktijk ook zijn nut bewijst, valt nog te bezien.

Prijzen en beschikbaarheid

ReVault komt zoals gezegd in twee edities: 32GB en 128GB. Bij beide versies krijg je er een horlogeband bij. Voor 169 dollar heb je de 32GB-versie, maar als je 128GB wilt, betaal je 269 dollar. ReVault wordt naar verwachting in januari geleverd.