Review: MITServ - Werkplek Online

Deze review schrijf ik niet op mijn vertrouwde Linux-desktop, maar op een remote-omgeving, in de cloud bij MITServ. Het Tilburgse automatiseringsbedrijf biedt namelijk een complete digitale werkplek in de wolken. Die werkplek is ‘gewoon’ een Windows-desktop, aangevuld met enkele nuttige Office-toepassingen en een browser. Het verschil: het draait niet op de lokale machine, maar in de cloud, bij MITServ. Zij beheren alles, van de updates voor de software tot aan de beveiliging, de dataopslag en de back-up.

De voordelen zijn evident. Het maakt niet uit welke machine je gebruikt, je lokale apparaat dient immers alleen als toegangspoort tot je online werkplek bij MITserv. Dat maakt je werkomgeving mobiel en apparaat-onafhankelijk. Ik kan bij wijze van spreken met mijn Linux-laptop bij Starbucks op precies dezelfde omgeving werken als met mijn vaste Windows-bureau-pc op kantoor. Zelfs met een iPad ben ik ‘in business’, dankzij de iOS-versie van de Citrix Receiver. En overal met precies dezelfde software en de nieuwste versies van alle documenten. Het is ook een uitkomst voor mobiele- en thuiswerkers, zij kunnen immers waar dan ook gebruikmaken van precies dezelfde omgeving als ieder ander.

Einde aan lokale computerbrandjes

Ook op een wat hoger niveau in de organisatie is een dergelijke set-up natuurlijk voordelig. Zeker voor bedrijven zonder IT-beheerder zullen blij zijn als niet die handige medewerker continu moet opdraven om lokale computerbrandjes te blussen. De werkplek is bovendien aardig dicht te spijkeren, zo kon je in onze testomgeving niet zelf software installeren. Die rechten had alleen de beheerder. En malware maakt geen kans tegenover de MITserv-verdedigingslinie. Dat verkleint downtime en vermindert het risico op datadiefstal. Dat alles voor een vast bedrag per maand per werkplek, inclusief support.

Werken op afstand

Eerlijk is eerlijk: je merkt af en toe dat je op een omgeving op afstand werkt. Niet zozeer aan de applicaties of het systeem zelf, maar aan de cursor: die ijlt soms iets na. Toch is het zelfs voor een snelle tikker als ik nauwelijks irritant. Applicaties openen vrijwel zonder wachttijd en ook browsen gaat net zo snel als ‘lokaal’. De rappe servers van MITserv en de doorwrochte software van Citrix doen hier hun werk prima in tandem. Ook handig: je kunt de Online Werkplek niet alleen fullscreen draaien, maar ook in een apart venster, in je lokale omgeving. En dankzij een slimmigheidje in de Citrix-software kun je in de cloudwerkplek wel gebruikmaken van je ‘lokale’ webcam en microfoon. Ook het oproepen en bewaren van bestanden van je lokale harde schijf vanuit de online werkplek is geen probleem, net als het gebruik van een lokale printer. Bestanden slepen tussen je software van je lokale werkplek en je Online Werkplek lukt helaas niet, wellicht is dat iets voor een volgende versie.

Prijs: € 74,75 per werkplek per maand (excl. btw)
Info: www.mitserv.com

Volg Raymond Luijbregts via Twitter of