Review: Veeam Backup & Replication v7

Steeds meer IT-omgevingen zijn gevirtualiseerd. Zo'n virtuele omgeving brengt allerlei voordelen voor schaalbaarheid, beheersbaarheid en efficiency, maar heeft evengoed een solide back-up nodig. Want je bedrijfsgegevens – toch de gouden eieren van je bedrijf – zijn nog altijd waardevoller dan de omgeving waarop het draait. Veeam heeft met Backup & Replication v7 een zeer krachtige tool in handen voor het maken van back-ups van VMware- en Hyper-V-omgevingen. Desondanks is de interface gebruiksvriendelijk gebleven en bevat het alle bekende elementen van back-upsoftware, zoals kun je bijvoorbeeld virtuele desktops met een muisklik herstellen en kunnen gebruikers dit eventueel zelf met hun eigen bestanden doen.

Versie 7 bevat enkele zeer krachtige nieuwe functies. Zo kun je virtuele machines veiligstellen naar een offsite-locatie. Dat gaat in deze nieuwe versie met hoge snelheid, want de oplossing heeft ingebouwde wan-acceleratie, iets waar de concurrentie momenteel nog geen antwoord op heeft. Door die techniek kun je data tot vijftig keer sneller 'naar buiten toe' kopiëren dan met een reguliere kopieeropdracht. Daarvoor moet je hardware wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, een multicore-cpu is hiervoor aanbevolen.

Opslagsnapshots

Een andere belangrijke vernieuwing is de mogelijkheid in een VMware-omgeving vanaf opslagsnapshots te back-uppen. Daardoor kun je de recovery point objective (de tijd tussen een mogelijk incident en de laatst bewaarde backup) zo kort mogelijk houden en gaat bij een incident zo min mogelijk werk verloren. In de praktijk werkt die functie prima en zorgt het ervoor dat restores snel maar ook effectief zijn zonder onnodig productiviteitsverlies. Feitelijk kun je nu zo vaak back-ups maken als je wilt, zonder de it-infrastructuur onnodig te belasten.

Rechtstreeks naar tape

Veeam komt in de nieuwe versie ook bedrijven tegemoet die nog rechtstreeks naar tape back-uppen, iets wat toch nog vaak gebeurt in de dagelijkse realiteit. In deze versie is die mogelijkheid standaard ingebouwd, naast back-up naar cloud en disk. Een volledig overzicht van alle nieuwe functies vind je op de website van Veeam. De oplossing komt in een Standard, Enterprise en Enterprise Plus-editie.


Backups naar tape zijn geen probleem in Veeam Backup & Replication v7.

Prijs: op aanvraag
Info: www.veeam.nl

MKB Best Choice 2013