RIM breidt activiteiten in Emiraten uit

Research in Motion (RIM) heeft aangekondigd nieuwe BlackBerry-diensten en -toestellen te lanceren in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Ongeveer twee weken geleden hing een verbod op de smartphone in het land nog in de lucht.

Topman Jim Balsillie maakte in Dubai bekend dat RIM de smartphone BlackBerry Torch, de tablet BlackBerry Playbook en het besturingsprogramma BlackBerry 6 in de VAE beschikbaar zal stellen.

Ook wil RIM nieuwe diensten en applicaties ontwikkelen waarmee inwoners van de VAE zaken kunnen doen met de overheid en via hun mobiel kunnen betalen. Volgens Balsillie is het land een belangrijke markt voor RIM, met een marktaandeel van 45 procent voor de BlackBerry.

Nog geen twee weken geleden werd bekend dat de VAE toch geen verbod op de smartphone zouden instellen. RIM heeft servers in het land geplaatst, waarmee autoriteiten het berichtenverkeer van de BlackBerry kunnen inzien.

Het land maakt zich net als Saoedi-Arabiƫ en India zorgen over de sterke encryptie die RIM op de berichtenverkeer van de BlackBerry heeft geplaatst. Hiermee zouden terroristen hun voordeel kunnen doen. De VAE dreigden daarom het e-mail-, messenger- en webbrowser-verkeer van de BlackBerry af te sluiten.