'RIM geeft Saoedische overheid inloggegevens'

Research In Motion gaat de persoonlijke inloggegevens van BlackBerry-gebruikers in Saoedi-Arabi delen met de autoriteiten van dat land. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een anonieme bron die 'dichtbij de onderhandelingen zou staan'.

Het zou gaan om de inloggevens van de messengerdienst van de BlackBerry. Met deze gegevens hebben de autoriteiten in Saoedi-Arabië toegang tot de messengerberichten die door en naar Saoedische BlackBerry-bezitters worden verstuurd.

Met de overeenkomst zou RIM een verbod op de messengerdienst van de BlackBerry willen voorkomen. Een eerder voorstel van de producent om lokale servers in Saoedi-Arabië te plaatsen is volgens de anonieme bron op niets uitgelopen.

Wetsovertreding

Volgens de Saoedische autoriteiten overtreedt RIM de wet door berichten te coderen en via servers in Canada te versturen. Hierdoor zouden bijvoorbeeld terroristen ongehinderd kunnen communiceren via de smartphone.

De BlackBerry is een populair toestel in Saoedi-Arabië. Er zijn ongeveer 700.000 exemplaren van de smartphone in omloop.