RIM komt met statement over blokkeringen

RIM heeft een statement uitgevaardigd als reactie op de dreigende blokkeringen van BlackBerry-diensten in de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabi en India. In de verklaring adresseert het bedrijf de gebruikers van de smartphone.

In het statement schrijft RIM zich te willen houden aan de wetten en veiligheidsvoorschriften van overheden, maar dat het daarbij niet de behoeften van burgers en bedrijven uit het oog zal verliezen.

Vier principes

Verder zegt de BlackBerry-producent zich te laden leiden door vier principes wat betreft het toegang geven aan providers tot de communicatie van gebruikers. Zo moet de toegang beperkt blijven tot de wettelijke eisen die overheden van een specifiek land hieraan stellen.

Daarnaast wil RIM dat het hierbij niet benadeeld wordt ten opzichte van concurrenten. Providers horen BlackBerry-gebruikers niet strenger te controleren dan hun andere klanten.

Ook is het Canadese bedrijf niet van plan om de veiligheidsmaatregelen van de BlackBerry aan te passen. Het bedrijf zegt dat deze wereldwijd gelijk zijn en dat het oprecht niet de beschikking heeft over de persoonlijke encryptiesleutel van gebruikers.

Tenslotte geeft RIM aan dat het geen aparte deals met landen maakt wat betreft de toegang tot de gebruikerscommunicatie.