Roamingkosten misschien nog tot 2018 toegestaan in EU

Het blijft misschien tot 2018 toegestaan dat Europese providers roamingkosten rekenen als klanten zich in andere EU-landen bevinden, meldt Reuters. Dit staat in een voorstel van het Letse voorzitterschap van de Europese Raad, dat het persbureau heeft ingezien. Sinds dit jaar is Letland de voorzitter van de Raad.

Letland stelt voor om providers vanaf 2018 te verplichten tot het aanbieden van een beperkte buitenlandbundel, waarmee het mogelijk is om voor het thuistarief te bellen, sms'en en internetten. In het voorstel staat dat providers hun klanten een basisbundel aanbieden, maar hoe groot deze moet zijn, is niet bekend. Het doel 'zou niet moeten zijn om het gebruikspatroon in het thuisland na te bootsen of om abnormaal gebruik te voorkomen', aldus het voorstel.

Europees Parlement

Het Europees Parlement stemde vorig jaar voor het afschaffen van roamingkosten aan het einde van 2015, maar dat plan moet nog worden goedgekeurd door de telecomministers van de Europese lidstaten in de raad. De gesprekken hierover werden vorig jaar meerdere keren uitgesteld, waardoor er twijfel ontstond over de haalbaarheid van het voorstel.

Het voorstel van Letland wordt volgende week besproken door de 28 lidstaten. Wordt er een akkoord bereikt, dan moeten het Europees Parlement en de Europese Commissie dit nog goedkeuren.