Rotterdamse binnenstad krijgt mega-hotspot

Terwijl KPN een uitgebreide reclamecampagne voert voor internet via een umts-dongel in je laptop, presenteert Rotterdam zijn plannen voor een megagroot draadloos netwerk op basis van WiFi-technologie. Iedere laptop binnen de grenzen van het netwerk kan er gebruik van maken.

Hotspots, publieke draadloze netwerken op basis van WiFi-technologie, zien we tot nu toe vooral in de horeca en op stations en vliegvelden. Het zijn eigenlijk in de basis gewone WiFi-netwerken, zoals de consument die thuis ook heeft.

Binnenstad
De 'mega-hotspot' in Rotterdam in de Rotterdamse binnenstad (ca 2 bij 1 km), werkt ook met WiFi-technologie, maar dan met vele tientallen zenders die onderling communicerend zorgen voor een optimale dekking. "Er is sprake van een zogeheten mesh-netwerk", legt Alphonso Makovec van Alcadis IP Solutions uit, het technische bedrijf dat het stadsnetwerkvanaf 14 oktober gaat helpen uitrollen.

Het netwerk komt er op initiatief van het (gemeentelijke) Ontwikkelings Bedrijf Rotterdam (OBR) en Investeringmaatschappij Unwired. Bijzonder is dat het netwerk een 'open' karakter kent. Diverse partijen kunnen zich inschrijven als 'provider' of grootzakelijk gebruiker, en toegang doorverkopen aan gebruikers met laptops of Wifi-telefoons.


Binnenkort hoef je in Rotterdam niet meer op zoek naar een hotspot in een caf; het centrum van de havenstad is dan n groot draadloos netwerk.

Telecomproviders
"Telecomproviders met mobiele netwerken, zoals Vodafone en KPN, zijn geen concurrenten. Ze zijn van harte welkom om via ons draadloze netwerk hun diensten aan te bieden. Hun abonnees kunnen met bijvoorbeeld hun notebook dan makkelijk 'roamen' (omschakelen) van UMTS naar ons WiFi-netwerk, zoals dat nu al mogelijk is met lokale hotspots, waar die beschikbaar zijn."Makovec beschrijft dat moderne telefoons tegenwoordig ook automatisch kunnen omschakelen van netwerk, maar beaamt dat deze technologie nog wel in de kinderschoenen staat.

Tot de grootzakelijke gebruikers behoren straks het lokale energiebedrijf en mogelijk ook de politie. "Van groot belang is dat steeds meer apparaten WiFi ondersteunen of er heel goedkoop mee kunnen worden uitgebreid. Denk aan straatlantaarns of meetsystemen. Al die apparaten kunnen straks in een groot draadloos netwerk worden opgenomen en van afstand gevolgd en bestuurd. Je moet je eens voorstellen welke mogelijkheden dat geeft."

Groningen
Makovec verwijst tot slot naar een vergelijkbaar WiFi-project voor het centrum van de gemeente Groningen, waar al een jaar een pilot loopt. Volgens hem een succesvol project dat binnenkort zal worden uitgebreid tot aan de stadsgrenzen.