Routeplanner vergelijkt auto met OV

Er zijn meerdere routeplanners voor de auto en het openbaar vervoer. De vernieuwde website www.9292ov.nl/ is de eerste planner die beide vervoersmodi met elkaar vergelijkt. En om het echt eerlijk te maken is voor de auto meteen ook de filevertraging uitgerekend.

Het gaat vooralsnog om een proef, maar iedereen kan al wel van de planner gebruikmaken. Hij staat rechts op de homepage van www.9292ov.nl, de website van de Reisinformatiegroep.
Voor een ingegeven bestemming plus een vertrek- of aankomsttijd krijgt de gebruiker een route via het OV, met de auto, of een combinatie van beide (de auto halverwege parkeren en vervolgens verder met bus, trein, tram of metro).

Files
Bijzonder: in de autoroutes worden actuele files en wegomleidingen in de totale reistijd verwerkt. In meerdere opzichten is het dus een 'eerlijke routeplanner'.

Maar werkt de planner feilloos? Dat nog niet. Vooral forenzen kunnen baat hebben bij een eerlijke en juiste vergelijking, omdat ze kunnen checken of er redelijke alternatieven zijn voor het dagelijks fileleed. Vul de gewenste aankomsttijd in (bijv. 8.30 uur) in en je ziet of vanmorgen niet beter (een deel van) het traject per OV had kunnen afleggen.

Steekproef
WINMAG nam uiteraard een steekproef en voerde de adresgegevens van twee collega's in, die op werkdagen naar het Rijswijkse kantoorpand afreizen. Een daarvan komt per auto dagelijks vanuit Heemstede naar het werk en staat zeker drie keer per week in de file, terug naar huis minimaal twee keer. Goed voor de nodige klaagzangen 's morgens bij de koffieautomaat.

Goed nieuws voor deze collega: hij bespaart 10 minuten met een combinatie van een autoritje naar de parkeergarage in Heemstede bij het station en vervolgens na aankomt per trein in Delft nog een tramritje naar het kantoorpand in Rijswijk. "Ja, maar dat geeft kans op vertragingen en ik kan nooit vertrekken wanneer het mij uitkomt." Met zulke wensen en redeneringen houdt de planner natuurlijk geen rekening. De bewuste collega had nog een fundamenteel punt van kritiek: "Waarom de auto nemen? Ik kan net zo goed in tien minuten naar het station fietsen. Een fiets daar parkeren is aanmerkelijk goedkoper dan de parkeergarage".