Safer Internet Day: voorlichting jongeren cruciaal

Op 9 februari is het internationale Safer Internet Day, de dag dat we stilstaan bij en bewust worden van het belang van veilig internetgebruik. Met name jongeren lijken zich niet altijd bewust van de gevaren van het internet.

Safer Internet Day 2016

Het internet staat bol van de dubieuze content. En hoe hard er ook geprobeerd wordt om het internet steeds wat veiliger te maken (kijk bijvoorbeeld naar Google, dat onlangs aankondigde te gaan waarschuwen voor malafide downloadbuttons), een groot deel van de veiligheid hebben gebruikers zelf in de hand.

Toch lijken jongeren zich niet altijd bewust van de gevaren van het internet, zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd door DirectResearch in opdracht van Meldknop.nl. Aan dit onderzoek hebben 743 jongeren meegewerkt tussen de 14 en 18 jaar. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de jongeren er geen problemen mee heeft om wachtwoorden van hun mobiele telefoon te delen met familie of vrienden. Wel vindt bijna driekwart het onverstandig om seksueel getint beeldmateriaal op de eigen mobiele telefoon te hebben staan. Dit hangt samen met het idee dat seksueel getint contact via internet en social media hoort bij deze tijd, waar bijna een kwart van de jongeren het mee eens is.

Safer Internet Day speciaal voor jongeren

Er is in ieder geval veel ruimte voor verbetering, met name waar het de privacyinstellingen van de social media-accounts van jongeren betreft en het maken van goede afspraken voor het versturen en delen van seksueel getinten content van jongeren zelf of die van anderen. Zelf vinden de meeste jongeren dat meer informatie over veiligheid op internet welkom is. Om die reden wordt vandaag een symposium georganiseerd in Amersfoort, getiteld Jongeren, Seks & Internet. Voor meer informatie over het onderzoek kun je hier terecht. Informatie- en hulpmateriaal kun je hier downloaden.

In onderstaande infographic zijn enkele resultaten uit het onderzoek verzameld.

Safer Internet Day: voorlichting jongeren cruciaal
Veel jongeren zijn zich niet goed bewust van het belang van veilig internetten. Safer Internet Day probeert hier iets aan te doen.