Samsung de grootste startup ter wereld?

Een koerswijziging bij Samsung. Het Zuid-Koreaanse concern wil de eigen bedrijfscultuur radicaal veranderen, zodat die meer op een grote startup gaat lijken.

Samsung gooit het roer om

​De top van Samsung moet een document tekenen waarin staat dat afstand wordt gedaan van de hiërarchische bedrijfscultuur en dat wordt gestreefd naar een werkomgeving waarin ruimte is voor een open dialoog. Ook brengt het bedrijf het aantal managementlagen terug en worden er voortaan meer gesprekken gevoerd tussen afdelingshoofden en medewerkers, meldt Reuters. 

Samsung verklaart in een statement dat het de bedrijfscultuur wil hervormen om meer op een startup te lijken, zodat het bedrijf sneller kan opereren en innovatiever wordt. Er gaat nog meer veranderen; zo wil Samsung afrekenen met vergaderingen die eigenlijk overbodig zijn, worden er meer trainingen aangeboden aan werknemers en hoeven zij minder over te werken. 

Makkelijker gezegd dan gedaan?

​Volgens sommige (oud-)medewerkers zal het niet makkelijk worden om deze transformatie te realiseren, niet in de laatste plaats omdat er wereldwijd meer dan 300.000 mensen bij het technologieconcern werken. ​​​De bedrijfscultuur en arbeidsethos bij Samsung zijn traditioneel erg streng. De bijna militaire bedrijfscultuur zou ten koste gaan van innovatie op de werkvloer. 

​De afgelopen jaren heeft Samsung al stappen gezet op dit vlak. Zo kregen werknemers meer vrijheid om hun uren flexibel in te vullen, werd de dresscode voor werkzaamheden in het weekend versoepeld en wordt er niet meer van medewerkers verwacht dat ze altijd na het werk met de baas gaan drinken, een gebruik dat diepgeworteld is in de Koreaanse cultuur.

Samsung de grootste startup ter wereld?
Het Zuid-Koreaanse concern wil de eigen bedrijfscultuur radicaal veranderen.