Samsung F480: geen iPhone killer

Fabrikanten van smartphones kiezen uiteenlopende interfaces om de gebruiker alle computer- en internetfaciliteit aan te bieden. Samsung koos bij de Samsung F480 TouchWiz voor een groot drukgevoelig scherm. Dat werkt echter niet zo handig als op de iPhone.

Het marktaandeel van Samsung in Nederland vertoont een mooie stijgende lijn. Nu al is n op de drie verkochte mobieltjes een Samsung. Dat zijn steeds vaker smartphones, met als topmodellen de i8510 Innov8 (Symbian) met 8 megapixel en de al even stevig uitgeruste i900 Omnia (Windows Mobile). Beide toestellen zijn gericht op de multimedialiefhebber (lees: consument).

Een stapje terug
De F480 is functioneel een stapje terug, maar zal wel meer de zakelijke beller aanspreken. Met dit model borduurt Samsung voort op de eerder uitgebrachte Armani. Naast de door ons geteste zilveren uitvoering is het ook in bruin, goud en roze beschikbaar. Je doet de F480 echter tekort als je het een 'designtelefoon' noemt. Het wordt ook wel het kleine broertje van de i900 genoemd, maar ook dat is vergezocht. De F480 werkt namelijk niet op Windows Mobile, maar een door Samsung ontwikkeld besturingssysteem op basis van Flash. Wel biedt de F480 net als de i900 de zogenaamde TouchWiz-interface met widgets, waarover later meer.

Alles via het scherm
De F480 heeft maar een paar knopjes, en is verder geheel via het 2,8 inch grote scherm te bedienen. Dit scherm reageert alleen op aanraking met de vinger. Het gebruik van een pen of stylus heeft dus geen zin. Gelukkig zijn de virtuele knoppen op het


OORDEEL

+ Slank en handzaam
+ Mooi design
+ Praktische widgets
- Weinig internetfuncties
- Beperkt uithoudingsvermogen

"Een mooi en zeer handzaam toestel voor de zakelijke beller maar met een beperkt uithoudingsvermogen en door zijn middelmatige schermbesturing zeker geen iPhone-killer."

scherm groot genoeg. Bij het indrukken voel je bovendien een lichte vibratie, ter bevestiging. Teksten in menus zijn soms wat overdreven groot, naar onze mening. Het scrollen door menus gaat wat minder soepel dan bijvoorbeeld bij de iPhone, maar zodra je het onder de knie hebt en ook de diverse icoontjes leert herkennen, is de F480 gemakkelijk en voldoende intutief in het gebruik.

Slim is het knopje aan de bovenkant om het scherm te vergrendelen. Samsung heeft niet bezuinigd op multimediafeatures, gelet op onder meer de prima 5 megapixel camera, fm-radio en mp3-speler. Wat wel een beetje tegenvalt is het uithoudingsvermogen. Dat is, zeker voor zakelijke bellers, ondermaats. Het toestel staat tot zon 250 uur standby en biedt maar tot 3 uur spreektijd.

Widgets
Een aardig onderdeel van de software is het widgets-scherm, dat als hoofdscherm kan dienen. Hierop zie je een (inklapbare) zijbalk met diverse items (widgets), zoals een klok, kalender, muziektoetsen of profielen. Die items kun je met de vinger verslepen naar het hoofdscherm. Ze ontvouwen zich op het hoofdscherm, en zijn naar wens nog te herschikken. Zelf vinden we het handig om de profielen op het hoofdscherm te zetten, zodat tijdens een vergadering snel van Normaal naar Stil kan worden geschakeld. Met de widgets kun je een eigen draai aan de F480 geven, met als kanttekening dat het scherm al snel vol zit. Tevens is de set widgets beperkt en kun je geen nieuwe widgets installeren op het toestel.

Browser
De browser werkt goed, en geeft ook de meeste internetpagina's prima weer. Minpuntje is de voortgangsindicator. Die geeft wel aan dat er iets wordt geladen, maar niet hoe vergevorderd dit is. Via een snelmenu kun je de Page Pilot kiezen. Dit toont de volledige internetpagina in beeld, met de mogelijkheid ergens in te zoomen. Behalve natuurlijk voor sms, is de F480 ook geschikt voor e-mail. Je kunt echter alleen normale e-mailaccounts instellen zoals pop3 of smtp, tot vijf stuks. Tekstinvoer gaat beter dan verwacht via het numerieke schermtoetsenbord, als je T9 gewend bent.

Qwerty
Een virtueel qwertytoetsenbord ontbreekt, maar daar lijkt ook niet echt plaats voor. Agenda en contactpersonen zijn via een kabeltje (dus niet door de ether) te synchroniseren met Outlook, maar niet helemaal zonder beperkingen. Zo passen er bijvoorbeeld niet meer dan 100 afspraken in de agenda en heeft het onderwerpveld een limiet van 15 karakters.

Wat overige toepassingen betreft verschilt het toestel niet van andere modellen van Samsung. Zo bevat het bijvoorbeeld een spraakrecorder, rekenmachine, stopwatch en rss-lezer. De besturingssoftware van de F480 biedt geen platform voor andere applicaties. Je kunt wel naar wens Java-toepassingen (MIDP 2.0) installeren zoals Google Maps. Deze benutten dan echter niet het aanraakscherm. Extra applicaties op de schermtelefoon iPhone doen dat wel.