Samsung Galaxy Note 10.1 (2014 editie)

Ben je in de markt voor een high-end Android-tablet, dan kun je moeilijk om deze gloednieuwe Samsung-tablet heen. Alles aan dit apparaat ademt 'high-end'. Dat begint natuurlijk met de behuizing: in plaats van het voor de Zuid-Koreanen zo kenmerkende glanzende, glimmende (en wat goedkoop aandoende) plastic, heeft de Note 10.1 een soort reliëf aan de achterkant. Het ziet er uit als leder, maar het is uiteindelijk gewoon plastic. Het oogt in ieder geval beter dan de voorgaande Note-tablets en zorgt voor goede grip. De schermranden zijn bovendien flink dunner, doordat de speakers naar de rand zijn verplaatst.

Paradepaardje van de tablet is het prachtige beeldscherm. Dit heeft een resolutie van 2560 x 1600. Ter vergelijking: de iPad Air moet het doen met 'slechts' 2048 x 1536 beeldpunten. Daarmee heeft het apparaat evenveel pixels als de vorige koploper op dit gebied, de Nexus 10. Snel is de tablet absoluut. Dat is de danken aan de rappe Snapdragon 800 van Qualcomm, een snellere cpu zul je in Android-tablets in ieder geval (voorlopig) niet vinden. Die is gekoppeld aan een absurd groot werkgeheugen van 3GB, iets dat we nog niet eerder zagen. Toch merkten we tijdens de testperiode dat Samsung de firmware hier en daar nog flink moet optimaliseren om ook onder zware omstandigheden soepel te blijven draaien. Ga je echt intensief aan de slag op de tablet, dan merk je ondanks de spierballen af en toe haperingen. Dat probleem is overigens niet uniek voor dit apparaat, we merkten het bij meer Galaxy-devices die met Touchwiz draaien.

Neemt niet weg dat de Galaxy Note 10.1 een pracht van een tablet is met vooral een zeer fraai beeldscherm. Aanrader voor wie graag met Android werkt en zich comfortabel voelt bij een 10-inch beeldscherm. Het pennetje (de S Pen, zoals Samsung deze noemt) is een handige extra voor bijvoorbeeld het maken van snelle notities of het op papier zetten van gedachtenspinsels tijdens vergaderingen. Ook de multitasking-modus, waarbij je meerdere (Touchwiz-)apps tegelijkertijd op het scherm kunt toveren, is een handige toevoeging.

Prijs: € 599,- (incl. btw)
Info: www.samsung.nl

MKB Best Choice 2013