Samsung in 2015: scherp, strak en zakelijk

Dat Samsung grote plannen heeft voor 2015 bleek vandaag tijdens de Samsung Experience Days. Volgens Menno van den Berg, vice president Samsung Nederland, is Samsung zelfs geen technologiebedrijf meer, maar een toekomstgerichtbedrijf.

Dat zijn grote woorden, maar we kunnen wel concluderen dat Samsung scherper is dan het in jaren is geweest. En dat binnen een veelvoud aan categorieën. Van witgoed tot de zakelijke markt en van hifi tot telecom, het portfolio is divers, maar nooit overdreven groot. We lichten hier enkele producten uit vooral interessant voor de zakelijke markt. Een markt die, volgens Menno van den Berg, in 2020 een flink deel van de omzet van Samsung moet verzorgen.

Monitoren

Samsung kleedt behoorlijk wat huiskamers met hun flatscreens, en ook het kantoor wordt niet vergeten door het bedrijf. We wandelen langs een veelvoud aan monitoren waarbij ook de curved monitoren niet vergeten worden. De curved-vorm zou voor meer rust moeten zorgen voor de ogen. Hiervoor hebben we te weinig tijd gekregen om dit te testen op de curved-modellen, maar het ziet er schitterend uit in ieder geval en als het daadwerkelijk zo rustgevend werkt als Samsung beweert, zien we hier wel toekomst in. 


Curved heeft de toekomst volgens Samsung. Of dit zo is moet nog blijken, maar we verwachten wel meer en meer curved monitoren in de nabije toekomst.

Telecom

Uiteraard gaat er veel aandacht uit naar de onlangs onthulde Galaxy S6 en S6 Edge. Het eerste wat opvalt: het schone strakke design gegoten in een mooie maar stevige behuizing. Doordat beide smartphones omgeven zijn door glas komt de premiumlook extra goed naar voren.

Samsung Galaxy S6 EdgeOok opvallend: de smartphones liggen prima in de hand qua vorm en qua gewicht. Samsung heeft hiermee echt de sweet spot gevonden. Niet onbelangrijk voor een device wat je elke dag meermaals gebruikt.
Zakelijke gebruikers die al langer Android gebruiken, weten dat er goed te werken valt op deze devices. Zeker nu Samsung de gehekelde bloat heeft beperkt die zo vaak samenging met de Samsung TouchWiz-interface is zowel de flat-versie als de Edge-versie prima om mee te werken. Een schoon bureau scheelt immers het halve werk.

Uiteraard zijn ook de tablets niet vergeten, en deze zijn meer dan ooit prima om op te werken. Wij gingen zitten met de Galaxy Tab S, het model met Super AMOLED-display en een bijpassend keyboard. Werken onderweg is leuk met dit device. Want ondanks een scherm wat maar 10.5-inch meet, zit je nooit te turen naar tekst. Fijn ook dat het bijpassende keyboard van stevig materiaal is waardoor deze niet doorbuigt, ook als je met het device op schoot werkt. Bovendien levert Samsung ook een model met 3G/4G-ondersteuning dus is ook de connectiviteit geen enkel probleem op deze strakke tablets. 

Knox

Knox is de veilige werkomgeving van Samsung. Wanneer we navraag doen bij Samsung, blijkt het bedrijf grote sprongen met deze software gemaakt te hebben. Zo is het inderdaad vergelijkbaar met BES, het zakelijke platform van BlackBerry. Wat Knox doet is het os scheiden in een zakelijk deel en een privédeel, in plaats van een containeroplossing waarbij het zakelijke deel binnen het prive-deel gedraaid wordt of vice versa. Dit werkt tot op os-niveau, waarbij er dus eigenlijk twee verschillende Android-systemen draaien op je smartphone. Het grote voordeel laat zich al raden: bedrijfsdata is continu veilig. Ook aan de managementkant is gedacht. Via een backend is het mogelijk updates te pushen of toegang tot delen van de bedrijfsdata te beperken bijvoorbeeld.

Met Knox zit Samsung duidelijk in BlackBerry-vaarwater, maar aangezien een dergelijk systeem nog niet op grote schaal beschikbaar was is Samsung eigenlijk de aangwezen persoon om dit op Android uit te rollen.

Het 2015 van Samsung

Met een uitgebreid (maar niet té, Samsung beperkt nu het aantal type devices per segment) portfolio waarin Samsung laat zien dat ze een scherpe focus hebben zonder oog voor design te verliezen, kan het bedrijf best een goed jaar tegemoet zien. Zeker ook zakelijke gebruikers zijn bij het bedrijf aan het juiste adres nu zowel de hardware die doelgroep aanspreekt als de software de software die die doelgroep bedient prima in orde zijn. Wij zijn benieuwd wat er nog meer op stapel staat. Het jaar is nog jong, maar 2015 ziet er al best goed uit voor Samsung.

Samsung SE790C
Samsung in 2015: scherp, strak en zakelijk
Het zakelijke portfolio van Samsung ziet er goed uit.