Samsung maakt van monitor thin-client-computer

We kennen al jaren de Apple iMac, een prachtige 'flat screen' met ingebouwde computer, zodat het bureau heerlijk leeg blijft. Samsung houdt ook van een 'clean desk' want het lanceert een fraaie breedbeeldmonitor die kan functioneren als computer.

Samsung introduceert namelijk de SyncMaster 220TN. Dit 22-inch breedbeeldscherm (met een resolutie van 1680 x 1050 pixels) toont niet alleen 'levensechte' kleuren, maar bevat ook enige computerlogica die je met het scherm laat werken zonder aangesloten computer of laptop. Op de computerchips (met beperkte rekenkracht, je kunt niet van een echte computer spreken), draait het lichte Windows XP embedded operating systeem. Via Microsoft RDP- of de Citrix ICA-client die draait in deze software kun je de monitor als 'Windows-terminal' inzetten.

Je logt via het lokale netwerk (een LAN-aansluiting kent de monitor ook) in op een Windows Terminal-server met bijvoorbeeld Citrix-serversoftware. Deze Terminal-server kan Windows-applicaties die normaal 'lokaal' draaien in zijn serveromgeving laten functioneren en aanbieden aan gebruikers die er (op afstand) mee kunnen werken.

Werkplekbeheer
Steeds meer organisaties plaatsen Windows-thin clients in kantoor omdat alle werkplekbeheer dan op n plaats is te regelen; op de Terminal Server. De ict-beheerder hoeft niet meer fysiek langs tientallen, honderden werkplekken. Hij of

Inclusief conferencing
De SyncMaster 220TN kent tevens VoIP- en Video-over-IP-functie. Een webcam is ingebouwd (bovenin de monitorrand) en bevat een gentegreerde microfoon en speakers. Ook heeft het scherm vier USB-poorten.
zij kan in n oogwenk een instelling aanpassen op duizenden werkplekken! Het karakteristieke voordeel van compleet servergebaseerde applicaties. Werkplekken die ook niet aan een geografische locatie zijn gebonden. Een Windows-thin client kan prima via het internet werken met de eigen applicatie-server, of een application service provider als Multrix. Deze aanbieder verhuurt je o.a. Office op maandbasis of 'host' je eigen bedrijfsapplicaties - en doet ook de support, zodat je helemaal geen beheerder meer nodig hebt. Voor mkb-bedrijven met de nodige ict-vacatures is dat goed nieuws.

Binnenkort wil WINMAG Pro een test doen met de Samsung monitor in combinatie met een testaccount van Multrix. De redactie wil wel eens Office draaien op een monitor, zonder zoemende computer op het bureau (en met aan Mulrix uitbesteed applicatiebeheer).

Prijs: 839, excl. btw | Info: www.samsung.nl