Samsung moet Android-aanpassingen voortaan beperken

Samsung Galaxy-lijn draait op een flink aangepaste Android-installatie. Touchwiz domineert de oorspronkelijke interface en de vele voorgeinstalleerde apps vervangen de standaardapps van Google. Maar laatstgenoemde is daar uiteraard niet zo blij mee.

De druppel was Magazine UX, Samsung's nieuwe interface die sterk deed denken aan de tegelinterface van Windows Phone. Dit stond volgens Google uiteraard haaks op de visie die het had op Android. Google heeft Samsung nu zo ver dat ze die lijn voortaan los zullen laten: Samsung moet voortaan minder aanpassen aan het oorspronkelijke Android.

Spanning uit de lucht

Het is niet duidelijk welke concessies Google voor deze 'deal' heeft moeten maken. Wel heeft de internetgigant onlangs Motorola van de hand gedaan voor bijna 3 miljard dollar. Het lukte hen niet te boksen tegen de dominatie van met name Samsung in de smartphonemarkt. Dat lijkt de spanning tussen Samsung en Google flink te verminderen: Google bouwt geen smartphones meer en Samsung zal zich minder toeleggen op software.