Samsung presenteert Galaxy S5

Samsung heeft zijn nieuwe vlaggenschip-smartphone gepresenteerd. De Galaxy S5 bevat onder andere een vingerafdruksensor en heeft iets betere specificaties.

Het hart van het toestel wordt gevormd door de nieuwe Snapdragon 801-processor op 2,5 GHz. De geruchten spraken over beeldscherm met een formaat van 5.25 inch. Onterecht, zo blijkt nu, het beeldscherm meet 5.1 inch. De Zuid-Koreanen doen het 'gewoon' weer met het full-hd-resolutie zoals ook al in de Galaxy S4 te vinden was. Geen 4K-resolutie dus, zoals de geruchten beweerden.

Ook niet veranderd is de behuizing, die is nog altijd van plastic. Wel is het toestel stof- en waterdicht. Het toestel draait op Android 4.4, met een daarbovenop Samsung's Touchwiz-interface. Deze is aangepast en oogt nu vooral minder druk.

Samsung heeft de telefoon niet ranker en lichter gemaakt. In tegendeel: het toestel weeg met 145 gram precies 15 gram zwaarder dan zijn voorganger. Ook is het met 8.1mm dikte, 142 mm hoogte en 72.5 mm breedte iets forser dan de S4.

Vingerafdrukscanner

De telefoon heeft zoals de geruchten al deden vermoeden een vingerafdrukscanner voor biometrische ontgrendeling. De scanner is gemonteerd in de home-knop onder het beeldscherm. De scanner verschilt van die op de iPhone 5S, voor identificatie moet je je vinger over de knop vegen. De telefoon kan tot drie verschillende vingerafdrukken herkennen.

De telefoon heeft een 16-megapixelcamera aan de achterzijde en een 2.1-megapixelexemplaar aan de voorzijde. De batterij is met 2800 mAh iets groter dan de 2600 mAh-variant van zijn voorganger.

Snufjes

De telefoon is zoals we van Samsung gewend zijn weer voorzien van enkele softwarematige snufjes. Zo is Download Booster aanwezig, dat het signaal van een wifi-verbinding en een mobiele verbinding moet combineren voor snellere downloadsnelheden. Ook aanwezig is een 'Kids Mode', een afgeschermde omgeving speciaal voor kinderen. Voor sportfanaten is een hartslagmeter toegevoegd, verwerkt in de flitser aan de achterzijde.

De telefoon houdt het tien uur uit wanneer je mobiel breedband gebruikt, je zou twaalf uur moeten halen als je video kijkt. De telefoon kun je in een zeer energiezuinige stand schakelen, waarbij je bijvoorbeeld alleen kunt bellen en sms'en.

De telefoon moet in april op de markt komen. Een adviesprijs is nog niet bekend.

Samsung Galaxy S5