Samsung SGH-i640v: een plaatje

Ict-magazine WINMAG Pro test regelmatig smartphones. Reden: het zijn regelrechte minicomputers waarvan het mobiele bellen slechts een van de vele features is. Bij de veelzijdige Samsung i640v zijn alle functies in een oogstrelend design gehuisvest.

De i640 van Samsung, die voorlopig alleen onder het Vodafone-label op de markt is gebracht, doet sterk denken aan de i620. Volgens Vodafone is de i640 beter geschikt voor multitasken, ofwel het tegelijkertijd draaien van meerdere applicaties.

Windows Mobile
De software is Windows Mobile 6 Standard (geen schermbediening dus) dat robuust aanvoelt. De operator levert standaard push e-mail bij de smartphone en heeft de internetgebaseerde fun- en infodienst Vodafone live al voor je klaarstaan.

De i640 heeft een extra startmenu, dat we al eerder op de Palm Treo 500v zagen. Een handig rollend menu, waarmee je snel bij de belangrijkste bestanden en toepassingen komt. Softwarematige verschillen zijn er voldoende, maar hoe staat het met de hardware?

Zilver
De i640 is niet wit, zoals de i620, maar combineert donkergrijs en zilver. Het ziet er gelikt uit. De menutoetsen zijn op de i640 veel beter te onderscheiden. Bij de i620 waren deze toetsen samen met de andere bedieningstoetsen op n wit vlak geplaatst. Nu is hier een duidelijke afscheiding gemaakt. Het zijn wel nog steeds tiptoetsen die al reageren bij een lichte aanraking. Dat is niet erg praktisch. Ook de indeling van


OORDEEL

+Stijlvolle vormgeving
+ Compact en handzaam
+ Handig Vodafone-menu
+ Push e-mail
- Magere bediening

"Naast enkele cosmetische veranderingen, maakt vooral de wat uitgebreidere software deze i640 completer en daardoor bruikbaarder dan de i620."

het uitschuifbare qwertytoetsenbord is verbeterd. Bij de i620 zat er nog een kolom tussen de numerieke toetsen. Nu zijn de numerieke toetsen beter bereikbaar bij het kiezen van telefoonnummers.

"De tiptoetsen reageren al bij een lichte aanraking. Dat is niet erg praktisch"

Op verschillende websites werd aangekondigd dat de i640 over WiFi en GPS zou beschikken. Dat is niet het geval. Opsteker is wel dat het scherm 2,4 inch meet in plaats van 2,2 inch zoals bij de i620. Het grotere ontwerp geeft meer ruimte aan het qwertytoetsenbord, dat niettemin wat smal is om met twee duimen te bedienen.

HSDPA
Dankzij UMTS en HSDPA heeft de i640 een snelle toegang tot internet. Vodafone biedt een uitstekende dekking met HSDPA, zodat WiFi niet zo hard meer nodig is. Maar net als bij de i620, komt mobiel internet ook op de i640 niet geheel tot zijn recht. De browser van Windows Mobile 6 Standaard is daarvoor bijvoorbeeld wat te beperkt. De snelle internettoegang is wel een meerwaarde voor push e-mail.

Alles bij elkaar is deze i640, vooral dankzij de uitbreidingen van Vodafone, een stuk completer en bruikbaarder dan de i620.