Samsung start met productie scherm Galaxy S5, krijgt 2560x1440 beeldpunten

De resoluties van top-of-the-line Android-smartphones zijn dit jaar gegroeid naar full-hd, oftewel 1920 x 1080. Die hoeveelheid beeldpunten op een schermpje van vaak 4 tot 6 inch zorgt voor haarscherp beeld en onzichtbare individuele pixels. Maar Samsung gaat het in 2014 nog bonter maken.

De Zuid-Koreanen zijn gestart met de productie van 5.2-inch amoled-beeldschermen met 2560 x 1440 beeldpunten. Dat zorgt voor een ongekend hoge ppi-waarde (pixels per inch) van 560. Met andere woorden: op iedere vierkante inch bevinden zich 560 pixels. Ter vergelijking: de Samsung S4 heeft een ppi van 441.

Het beeldscherm zou bedoeld zijn voor de Samsung Galaxy S5, het nieuwe topmodel van het bedrijf dat ergens begin volgend jaar moet verschijnen. Volgens de Koreaanse site Ddaily zou het beeldscherm in ieder geval niet meer stroom verbruiken dan die van de S4, maar zelfs een kwart zuiniger zijn.

Galaxy S5?

Over die Galaxy S5 is nog niks officieel bekend, maar geruchten spreken van een toestel met een Snapdragon 800/805-cpu, 32 G intern geheugen, een 16-megapixelcamera en Android 4.4 KitKat als het besturingssysteem. Je zou naast plastic kunnen kiezen uit metalen behuizingen.

Nuttig of niet

Hoewel we natuurlijk vooruitgang aanmoedigen, zien we zelf niet direct het voordeel van een nog hogere resolutie dan full-hd op een dergelijk klein beeldschermformaat. Het is namelijk sterk de vraag of het menselijk oog het verschil kan zien. Sterker nog: de prestaties van het toestel kunnen er onder te lijden hebben en ook voor de accuduur kan het nooit positief zijn. De cpu moet immers meer pixels aansturen. We zijn dan ook erg benieuwd hoe een en ander gaat uitpakken en of de concurrentie meegaat in deze naar onze mening wat nodeloze pixelrace.