SAP streeft naar simplificatie

SAP zet tijdens haar TechEd && d-code conferentie in Berlijn dit jaar in op simplificatie van haar software en toegankelijkheid van grote datasets. Met de aankomende SPS09 update voor haar HANA dataverwerkingsplatform moet het voor afnemers die al over zijn gestapt makkelijker worden om snel inzicht te krijgen in de bedrijfsdata en hier conclusies aan te verbinden.

Being Digital

Tijdens zijn openings-keynote verwijst SAP Executive and Global Managing Board Member Bernd Leukert naar de visie die technoloog Nicholas Negroponte tentoonspreidde in zijn boek 'Being Digital. 'De atomische wereld wordt langzaam vervangen door een wereld bestaande uit bytes', aldus Leukert. Fysieke diensten worden vervangen door digitale en het wordt steeds belangrijker om conclusies te kunnen trekken uit de grote hoeveelheden data die worden verzameld binnen bedrijven. Leukert: 'Bedrijven moeten inmiddels een nieuwe competentie invoeren: software.' De hoeveelheden data die een gemiddeld bedrijf inmiddels verwerkt zijn zo groot geworden dat er een nieuw model nodig is om dit allemaal zo snel mogelijk te kunnen verwerken. Hiervoor heeft SAP haar HANA-platform in het leven geroepen.

Realtime analyse

Met HANA is het mogelijk om realtime analyses uit te voeren op grote datasets, iets waar eerder nog veel tijd verloren ging, doordat deze data eerst door een hypervisor moesten worden gestuurd. HANA trekt direct conclusies en maakt deze inzichtelijk voor bedrijven om hier hun voordeel mee te doen. Het netwerk is volgens Leukert geschikt voor elke bedrijfstak en zal steeds verder worden uitgebreid.

Apps als lego

Ter demonstratie laat Head of Technologie Björn Goerke zien hoe gemakkelijk het is om met de verzamelde data van HANA en de FIORI-gebruikersinterface een app te maken. Door simpel verbindingen te leggen tussen de open-api's in het systeem en die te verbinden aan de FIORI-appinterface, wordt binnen tien minuten een app gecreëerd die niet alleen beschikbaar is op mac en windows, maar ook meteen schaalt naar mobiele formaten en tablets. Apps bestaan hierdoor niet langer uit echte code, maar kunnen gemakkelijk worden opgebouwd uit verschillende bouwstenen.

Moonshot

'Alles draait om simpelheid', aldus Goerke. 'Kijk naar Kennedy, die een heel simpele uitspraak deed over het binnen tien jaar zetten van een mens op de maan. Een simpele visie met een groot resultaat. HANA maakt het mogelijk om realtime inzichten te creëren in de enorme hoeveelheden ongestructureerde data die overal uit je onderneming vandaan komen. Je voegt deze eenvoudig samen en kunt er meteen mee werken, zonder vertraging.'

De HANA-cloud

Met de nieuwe SPS09 update wordt ook multi-tenancy aan het HANA platform toegevoegd, waardoor het mogelijk wordt om verschillende systemen op hetzelfde HANA-systeem te draaien. Tegelijkertijd komt SAP ook met een cloudoplossing voor HANA, waarmee je wel de toegang hebt tot de simplificerende HANA-technologie, maar je je geen zorgen hoeft te maken over de hardware, beheer en andere zaken die komen kijken bij een eigen installatie. Goerke belooft tevens dat het gemakkelijk moet worden om je hele systeem wanneer nodig ook weer lokaal te zetten.

Verbonden tanken

Een laatste speerpunt van SAP wordt de zogenoemde 'omni-channel'-aanpak. Samen met haar partners, onder andere Volkswagen en Shell, wordt er gewerkt aan een connected car platform. Hiermee wordt het bijvoorbeeld mogelijk om via een app te kijken waar er parkeerplek is in de stad, waarna je navigatiesysteem je hier meteen naartoe stuurt. Wanneer de tank van je verbonden auto bijna leeg is, word je automatisch naar een Shell-station gestuurd, waar de bediende je auto van benzine voorziet en de bestuurder ondertussen via de mobiele telefoon afrekent. Volgens Rene Honig van Shell zal 'connected fueling' het autolandschap blijvend veranderen.

Voor meer informatie en updates vanaf de beursvloer volg @WINMAG_Pro op Twitter of check de hashtag #SAPtd