SAP voor kleine bedrijven: Business One

Wie SAP zegt, denkt aan software die in gebruik is bij de multinationals van deze wereld. Onterecht. SAP heeft al enige tijd een speciaal pakket voor het MKB: SAP Business One. Nog vorig jaar verscheeneen nieuwe 'release'. Wat heeft het de ondernemer te bieden?

Het pakket SAP Business One is speciaal ontwikkeld voor kleine en middelgrote ondernemingen. Het gaat om een complete oplossing waarin zowel verkoop, distributie en financin zitten. Met het pakket wil SAP ondernemers een real-time inzicht bieden in het reilen en zeilen van hun onderneming. Standaard onderdelen van SAP Business One zijn financieel, inkoop, verkoop,productie magazijnbeheer, MRP, service en rapportage.

Landenversies
In Nederland is SAP Business One in 2002 gentroduceerd. Het gaat om een product dat ooit werd aangekocht door SAP en vervolgens door het bedrijf zelf verder werd ontwikkeld. Er zijn inmiddels 40 landenversies. Een speciale MKB-versie van SAP bleek een goede greep: inmiddels zijn er al 17.500 installaties wereldwijd. In ons land gebruiken zon 750 bedrijven het product. Joost van den Heuvel is Product Manager van SAP Business One. De software is vertaald in nagenoeg iedere taal en is afgestemd op bedrijven met tussen de n en vijfenzeventig medewerkers. Het wordt via resellers verkocht. Het is een volledige ERP-oplossing. Het verschil met onze andere producten zoals SAP Business All-in-One of SAP Business Suite is de mate van diepgang. De keuze tussen de verschillende SAP producten wordt bepaald door de functionaliteit.

De Nederlandse versie van SAP Business One: het hoofdscherm.


Openstaande klantvorderingen in Business ONE.

Relatief vlot
Desgewenst kan SAP Business One ook in een hosted variant worden aangeboden, maar SAP merkt dat tot nu toe de meeste bedrijven er de voorkeur aan te geven de software zelf op een server te draaien. Voor het MKB is een lage prijs voor een dergelijk softwarepakket van essentieel belang. Van den Heuvel: Concullegas kiezen vaak voor een prijs per module. Wij hebben een andere keuze gemaakt, bij ons is er n prijs die wordt bepaald door het aantal gebruikers. De software kan normaal gesproken in zon 10 dagen worden gemplementeerd. Natuurlijk duurt het wat langer als er complexe aanpassingen nodig zijn, verduidelijkt Van den Heuvel. Hoewel de standaard mogelijkheden van SAP Business One voor veel bedrijven afdoende zijn, heeft SAP nadrukkelijk rekening gehouden met de mogelijkheid uitbreidingen toe te voegen. Via Independent Software Vendors (ISV) is het mogelijk om aanvullende branche of proces specifieke oplossingen voor SAP Business One toe te voegen. Eventueel is het mogelijk aanvullende oplossingen of maatwerk door een partner te laten bouwen. Er bestaat hiervoor een software development kit.