Schijf-image als reddende engel

Speciale software kan behalve gewone back-ups ook een kopie maken van de gehele harde schijf. Zo'n 'schijf-image' heeft enkele typische voordelen. Wij bekijken de mogelijkheden van de allernieuwste 'schijvenkloners': Norton Ghost 14 en Acronis True Image Echo Workstation.

Natuurlijk bevatten zowel back-ups als schijf-images reservekopien van bestanden op je computer. Maar waar back-upprogramma's normaal gesproken alleen gegevensbestanden kopiren, maakt een imaging-programma een exacte kopie van je hele harde schijf, inclusief besturingssysteem, software en data. Zo'n image wordt meestal als n backup-bestand (al of niet versleuteld met een wachtwoord) weggeschreven en kan vervolgens worden gearchiveerd op een ander medium.

Achter de hand
Er zijn van die momenten dat het echt heel handig is om een schijfkloon achter de hand te hebben. In de schijf-image kun je bijvoorbeeld een 'schone' versie bewaren van je Windows-installatiepartitie, zodat je die van tijd tot tijd terug kunt zetten om de prestaties van je systeem te verhogen. Het is daarmee een heel snelle manier om van probeerversies en andere niet meer gewenste software af te komen. Als je alleen maar back-ups hebt gemaakt en er gaat iets helemaal fout met je computer, dan kost het immers flink wat tijd om alles te herstellen. Je moet dan eerst je besturingssysteem en je software opnieuw installeren, vervolgens je gegevens van back-up naar harde schijf kopiren, en tot slot alle instellingen en voorkeuren opnieuw aanpassen. Op een beetje dichtbevolkte' computer ben je dan al gauw een paar dagen verder.

Je kunt niet alleen teruggrijpen naar een set documenten (zoals hier), maar ook een Windows-systeemkopie terugplaatsen, mits je een 'full backup' hebt gemaakt.

Systeembeheerders
Systeembeheerders maken vaak gebruik van images door op een machine alle benodigde programmatuur te installeren om daarna de kopie van de harde schijf te kopiren naar alle andere computers binnen het bedrijf. Dat gaat heel wat sneller en secuurder dan alle software apart installeren op al die computers.
Schijf-images zijn ook handig als je de systeemschijf van je Windows-computer wilt of moet vervangen. Schijfkloonprogramma's maken exacte kopien van partities en harde schijf op sectorniveau, inclusief bootrecords. Daardoor zijn ze gemakkelijk uit te wisselen, maar kunnen ze ook uitstekend dienst doen bij het herstellen van een vastgelopen computer.

Toch zijn er redenen waarom vooral bedrijven liever gebruik maken van back-ups dan van complete images. De voornaamste reden is wel de snelheid waarmee je gewone, incrementele back-ups van gegevens kunt maken. Het klonen van complete schijven duurt veel langer, en vergt bovendien veel meer opslagruimte. Het aardige van de twee pakketten die we hier testen, van oudsher schijfkloners, is dat ze zowel schif-images als incrementele back-ups kunnen maken en terugzetten.

Vlekkeloos
Als lokale schijfduplicators/back-upers werken beide pakketten in ieder geval vlekkeloos. Op beide duurt het maken van een (gecomprimeerde) 20 GB-image van onze 40 GB 5400 tpm harddisk in onze twee jaar oude testlaptop wel anderhalf uur, dus je zult wel wat geduld moeten opbrengen. Terugzetten van een systeemback-up gaat flink sneller, maar duurt met beide pakketten nog altijd een dik uur. Je kunt merken dat Windows XP en vooral Vista veel meer ruimte innemen dan een jaar of zes geleden, toen een image van een gemiddeld 'fris' XP-werkstation nog slechts 5 GB (gecomprimeerd) innam. Toen was je binnen een kwartiertje weer in de lucht.

Het maken van een volledige back-up van een compleet Windows-systeem duurt op een niet al te snelle laptop makkelijk anderhalf uur.