Schijfencryptie verplicht voor nieuwe Android 6.0-toestellen

Google heeft de voorwaarden waar nieuwe Android-toestellen aan moeten voldoen bekendgemaakt. Een van de opvallendste voorwaarden is de verplichting voor nieuwe fabrikanten om schijfencryptie out-of-the-box te activeren.

Eerder wilde Google dit fabrikanten al verplichten toen Android Lollipop uitkwam, maar zwakte dit van een verplichting af tot een aanbeveling. Nu duwt Google wel haar zin door en eist van fabrikanten die nieuwe devices lanceren geleverd met Google's Android 6.0 Marshmallow standaard schijfencryptie activeren.

Google zelf gaf al het goede voorbeeld met de Nexus 6- en Nexus 9-toestellen, maar dit vond weinig navolging. Nu moeten fabrikanten wel en dat is goed nieuws voor de beveiliging van data op je smartphone. Wel stoot dit inlichtingendiensten tegen het hoofd, die beweren dat dergelijke encryptie hun werk belemmerd.

Overigens geldt de verplichting niet voor toestellen die schijfencryptie niet of niet volledig ondersteunen. Daarnaast gaat de regel ook alleen op wanneer toestellen AES-versleuteling op 50MiB/s of hoger ondersteunen.

Meer over de de nieuwe voorwaarden rondom Android 6.0 lees je in Google's Compatibility Definition-document (PDF).