Sector update 2013: visie op technologie, media en telecom

Afgelopen week presenteerde ABN AMRO de terugblik op 2012 en de vooruitzichten voor 2013, in de jaarlijkse sector update-rapporten. De bank gaf onder meer haar visie over de IT-sector in het rapport 'visie op technologie, media en telecom'.

Hardware

Het rapport toont een weinig rooskleurig beeld voor de IT-sector in 2013. Volgens het rapport heeft de sector te lijden 'onder de voortdurende economische malaise'. Op het gebied van hardware-productie en -distributie voor de zakelijke markt is de omzet in 2012 met zes procent gedaald, terwijl deze in 2010 en 2011 nog gelijk bleef. Volgens ABN AMRO komt dit vooral doordat bedrijven bezuinigingen hebben doorgevoerd waardoor er simpelweg minder hardware wordt afgenomen. Deze krimp zal volgens verwachtingen doorzetten, maar met drie procent lager uitvallen dan in 2012.

Het is niet alleen maar doemdenken, want een lichtpuntje volgens de ABN AMRO is de verschuiving naar mobiliteit. In 2012 zijn er 1,8 miljoen tablets in Nederland verkocht, een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor. Wat ABN AMRO betreft, zal de sector 'haar complete productfilosofie van de desktop-pc moeten herformuleren'.

Software

Hoewel softwareverkopen in 2012 wel zijn gestegen met 2,4 procent, is er een omzetverlies van 3,4 procent geboekt in de branche van softwareleveranciers. Dit heeft volgens het rapport te maken met het verkopen van software onder het mom van efficiënter werken, en tegelijkertijd deze software goedkoop aanbieden om concurrerend te blijven.

De bank verwacht geen tot weinig herstel in 2013, maar noemt wel de langere termijn als lichtpunt. 'Nederland beschikt over een concurrerende vestigingsplaats voor internationale IT-bedrijven. Veel internationaal dataverkeer verloopt via het Amsterdamse AMS-IX, het op één na grootste internetknooppunt ter wereld. Wetgeving gebaseerd op netneutraliteit, betrouwbare voorzieningen en een sterke creatieve industrie verstevigen deze uitgangspositie. Hierdoor kan de IT-branche komende jaren profiteren van de voortgaande groei van cloud computing. Buitenlandse en Nederlandse IT-dienstverleners kunnen vanuit ons land hun clouddiensten in principe overal aanbieden. In bepaalde niches en softwaresegmenten hebben Nederlandse bedrijven zelfs leidende posities', aldus het rapport.

Het volledige rapport lees je op de website van ABN AMRO.

Sector update 2013: visie op technologie, media en telecom
De ABN AMRO heeft haar jaarlijkse sector update-rapporten uitgebracht. De bank geeft onder andere hun visie op de IT-sector.