Serverversie Vista kan met Linux overweg

Microsoft maakt zijn virtualisatiesoftware voor de serverversie van Windows Vista geschikt voor het rechtstreeks draaien van Linux.

Het bedrijf heeft daartoe een overeenkomst gesloten met XenSource, dat de Xen-virtualisatiesoftware voor het Linux-platform heeft ontwikkeld.

Xen is al op de markt; onder andere het onlangs door Novell gelanceerde SuSe Linux 10 kan daar gebruik van maken om op n processor meerdere kopien van het besturingssysteem tegelijk te laten draaien.

Ingebakken ondersteuning
Xen is echter ook in staat Windows in een partitie te draaien. Normaal gesproken vraagt dat aanpassingen in het besturingssysteem - die Microsoft niet doorgevoerd heeft. Maar in Xen is dat probleem ondervangen door gebruik te maken van de ingebakken ondersteuning voor virtualisatie in de nieuwste processors van Intel en AMD.

Rechtstreeks aanspreken
Microsoft ontwikkelt voor gebruik bij Longhorn, de serverversie van Windows Vista, virtualisatiesoftware die op dezelfde leest is geschoeid als Xen. In samenspraak met XenSource is nu besloten om ervoor te zorgen dat ook Linux-distributies die Xen ondersteunen via deze Viridian (codenaam) gedoopte software de processor rechtstreeks kunnen aanspreken.