Service Pack 1 moet rampzalig Vista oplappen

Laten we eerlijk zijn: Windows Vista is een ramp. Voor Microsoft maar vooral voor zijn gebruikers. WINMAG Pro heeft nog geen enkele (!) tevreden gebruiker gesproken.

Logisch dat bedrijven zo lang mogelijk de boot afhouden en de upgrade uitstellen, misschien wel totdat het meer modulaire ingestelde Windows 7 op de markt komt, volgens Bill Gates waarschijnlijk al in 2009.

Vista verplicht
Consumenten hebben geen keus. Zij kopen een nieuwe laptop in de (web)winkel altijd voorzien van Vista, dat stroperig traag is en allerlei flauwekulanimaties


OPINIE

Peter Kulche is hoofdredacteur van WINMAG Pro.

toont. Ik heb het afgelopen jaar enkele malen op een test-laptop met Vista moeten werken en kan geen enkele functionele verbetering noemen opzichte van XP (ik ben Windows-gebruikers sinds 1990; versie 3.0).

Wel een hoop ellende, met ontbrekende stuurprogramma's voor printers, bijvoorbeeld. Zelfs gloednieuwe printers worden nog altijd geleverd zonder cd met Vista-drivers (merken wij anno april 2008); die moet je zelf maar ergens van het internet af zien te trekken. Niet de verantwoordelijkheid van Microsoft, vindt Microsoft.

En dan verschijnt ergens in april als pleister op de wonde Service Pack 1 voor Vista. Het zou volgens Microsoft een hoop bugs fixen en de pc wat sneller maken. Volgens de testers van PC World is dit laatste onzin: alleen bij het kopiren van een set bestanden ben je soms negen procent sneller klaar, maar in andere situaties is Vista met SP1 nog iets trager dan zonder.

Boot afhouden
Voor internetgebruikers die met een Vista-pc naar deze pagina kijken: ergens in april komt het service pack als download beschikbaar, meldt Microsoft vandaag. Optioneel, dus het is zeker verstandig nog even een paar dagen de boot af te houden. SP1 belooft namelijk zelf ook weer enkele bugs, waarna ongetwijfeld weer een 'SP 1.01' op het net zal komen. Verstandig is dat Microsoft nog een paar weken wacht met het automatisch doorvoeren van het service pack, via de Automatische-updatefunctie van Windows.

Het persbericht van Microsoft sluit af met de mededeling dat de migratie naar Windows Vista door het bedrijfsleven 'op schema' ligt. Als je uitgaat van een schema waarin bedrijven massaal Vista links laten liggen en na ruim een jaar misschien overstappen, dan ligt het zeker op schema.

Tot de bedrijven die in ieder geval de nek in de Vista-strop steken behoren Getronics, de gemeenten Breda en Deventer, Kasbank, InterAccess, De Goudse Verzekeringen en Deloitte Nederland.

Ik wens deze bedrijven veel sterkte.