Service Pack Office zet oude bestanden op slot

Gebruikers van Microsoft Office 2003 ervaren steeds vaker problemen met het openen van oudere Office-bestanden, of het wegschrijven naar een ouder formaat. 'Dat klopt', meldt Microsoft 'die optie hebben wij geblokkeerd in het laatste service pack voor Office'.

Microsoft blijk in Service Pack 3 voor Office 2003 (al uitgekomen in september) een aantal bestanden specifiek te hebben geblokkeerd. Het gaat om onder meer Word 6.0, 95 of 97 voor Windows, Word 98, 2001 of 2004 voor Macintosh, Powerpoint-bestanden van voor versie 97, evenals bestanden uit Lotus Notes en Corel Quattro en Draw.

Update 9 januari
Inmiddels is een update verschenen die het blokkeren van oude bestanden opheft, lees hier.
Microsoft blokkeert de bestandsformaten omdat ze 'minder veilig' zouden zijn dan de Office 2003- of 2007-bestandsformaten.

Heb je het service pack al (per ongeluk?) genstalleerd, en wil je van de blokkering af, dan is dat niet eenvoudig. Dan kan alleen via het toepassen van 'Administrative Templates' voor Office, beleidshulpmiddelen waarmee beheerders de blokkering van bestandsformaten in het register kunnen wijzigen. Of, nog moeilijker, het handmatig veranderen van die registerwaarden.

Bron: Automatisering Gids