Servicepacks Vista en XP weinig spannend

Onlangs verschenen de finale testversies van de nieuwe Service Packs voor Windows Vista en het nog altijd populaire XP. Voor Vista is het de eerste, voor XP de derde grote update. Wat mag je verwachten van de verzameling 'systeempleisters'?

Ondanks dat Vista meer dan een jaar op de markt is, is zijn voorganger XP nog steeds onverminderd populair. Niet zo vreemd: het is een stabiel, bruikbaar en doorontwikkeld besturingssysteem dat bovendien minder van het systeem verlangt dan Vista.

Geen schokkende vernieuwingen
Verwacht echter geen schokkende vernieuwingen in het derde servicepack voor XP. Als het aan Microsoft ligt, stapt iedere XP-gebruiker liever vandaag dan morgen over naar Vista. Ze hebben dan ook geen gehoor gegeven aan de wens van veel gebruikers om met het nieuwe Service Pack de oudere Windows-versie te voorzien van enkele handige functies uit Vista. Wat je wel krijgt, is niet heel spectaculair: een verzameling van ongeveer duizend reeds eerder uitgebrachte updates en enkele nieuwe functies.

Network Access Protection
In de dagelijkse praktijk zal je niet veel merken van de update. Een nieuwigheid is de toevoeging van NAP, wat staat voor Network Access Protection. Deze functie controleert of pc's wel aan de gestelde eisen voldoen voordat ze toegelaten worden op het netwerk. Zo kunnen bijvoorbeeld pc's de toegang worden geweigerd die niet over de laatste updates beschikken of geen anti-virussoftware hebben genstalleerd. Deze functie was overigens al aanwezig in Vista.
Een ander nieuwtje is dat je XP nu kunt installeren zonder de licentiecode in te voeren. Uiteraard dien je deze naderhand wel op te geven, wil je van het systeem gebruik blijven maken.

Vista: prestatieverbetering?
Ook Windows Vista is niet schokkend anders na de installatie van het eerste service pack. Microsoft claimt enkele prestatieverbeteringen te hebben doorgevoerd, maar daar valt in de praktijk niet veel van te merken. Wel gaat het kopiren en verplaatsen van bestanden sneller en zijn veel drivers vernieuwd, zodat randapparatuur beter werkt met Vista.

UPDATE
Headline: Microsoft: Service Pack Vista schakelt programma's uit
Net als bij het servicepack voor XP geldt: heb je het besturingssysteem altijd netjes van de laatste updates voorzien, dan biedt het Service Pack voor de dagelijkse praktijk geen nieuwe functionaliteit.

Op het moment van schrijven zijn er nog wat problemen met de Release Candidate-versies, en is de definitieve versie nog niet verschenen voor het publiek. Nederlandse XP- en Vista-gebruikers moeten sowieso iets langer wachten op de vertaalde versies van de updates.

Microsoft Service Pack-pagina: http://support.microsoft.com/sp/