Sheriff waarschuwt Tim Cook

Een opmerkelijke uitspraak van een Amerikaanse sheriff. Hij deinst er niet voor terug om Apple-ceo Tim Cook achter tralies te zetten.

'Cook staat niet boven rechtssysteem'

Tip voor Apple-topman Tim Cook: voorlopig beter geen vakantie of businesstrip naar het immer idyllische Polk County, Florida. De plaatselijke sheriff Grady Judd heeft er namelijk een Apple-tje te schillen met de ceo. 

Bromsnor versus Tim Cook

Polk County staat vooral bekend om het warme weer en een eigen Lego Land. Laten we hopen dat Cook dat pretpark voorlopig overslaat. Want mocht sheriff Judd een iPhone willen ontgrendelen wanneer een zaak daar om vraagt, en Apple weigert mee te werken, dan is de bromsnor van Polk County niet te beroerd om de ceo eigenhandig in een cel te stoppen. 

Moordzaak

De sheriff deed de belofte tijdens een persconferentie op zijn politiebureau ten overstaande van de media. De conferentie werd georganiseerd vanwege een zaak rondom drie broers die samen met een vriend verdacht worden van de moord op een drugsdealer. De broers gebruikten hun smartphones om foto's van het ontzielde lichaam te maken. Met de gruwelijke foto's schepten ze op tegen vrienden en andere lui. 

Judd over de onenigheid tussen Apple en de FBI: 'De ceo van Apple moet weten dat hij niet boven ons rechtssysteem staat. Niemand in de Verenigde Staten staat boven het rechtssysteem.'

Backdoor in smartphone

Apple en de FBI steggelen al een poosje over het kraken van de iPhone 5c van Syed Farook, een van de daders van de schietpartij in San Bernardino. De rechter wil het Amerikaanse bedrijf dwingen om de geheime dienst daarbij te helpen, maar Apple verzet zich daar hevig tegen en wil ook absoluut geen backdoors inbouwen in zijn smartphones. 

Sheriff dreigt ceo Apple met celstraf
'De ceo van Apple moet weten dat hij niet boven ons rechtssysteem staat.'