Shuttle KD20

Nog niet eerder schreven we over nas’en van Shuttle en waren daarom positief verrast toen we de doos openden. De KD20 is een stijlvol vormgegeven 2-bay-nas voor bijvoorbeeld het thuiskantoor of kleine organisaties. Achter een wit plastic klepje is ruimte voor twee harde schijven van 3,5- inch, samen goed voor maximaal 8 tb. Hot-swapping is mogelijk dankzij twee daarvoor bestemde knoppen.

Aan de voorzijde bevinden zich nog een usb-3- en sd-kaartlezer. Vooral die laatste is een handige extra die we niet vaak tegenkomen op een nas. Installatie gaat zonder problemen en is ‘fool-proof’. Windows-software herkent de nas automatisch in je netwerk, waarna je kunt kiezen voor de gewenste raidmodus: RAID0, RAID1, JBOD of Single HDD. De KD20 werkt overigens ook via de Mac, al zul je dan zelf het ip-adres moeten opzoeken.

Kenmerkend voor deze nas is de ‘cloud’-functie. Met een speciale app voor Android of iOS heb je buiten je netwerk mobiel toegang tot je bestanden. Ook kun je de nas via een zelfgekozen subdomein van omninas.net benaderen. Handig als je op kantoor zit, en bij je bestanden thuis wilt (of omgekeerd).

De configuratie van je persoonlijke cloud gaat via een gebruiksvriendelijke wizard, technische kennis is niet nodig. De dual-core processor loopt op 750 Mhz en is niet bijzonder snel, maar voor het beoogde gebruik ruim voldoende. De KD20- firmware is eenvoudig en loopt niet over van toeters en bellen, maar biedt vrijwel alle functies die we van een moderne nas gewend zijn. Het doet dienst als file, print- en iTunes-server en kan overweg met Bittorrent-downloads. Kortom: een prima en zeer betaalbare keuze voor thuis of het kleine kantoor.

Prijs: € 156,- (incl. btw)
Info: www.shuttle.eu

In het kort

+ Stijlvol design
+ Toegang tot bestanden via app
+ Eenvoudige, doelgerichte software

MKB Proof 2013