Siemens S450: voor vast n VoIP

InWINMAG 4/2006bekeken we de C450 IP. Een handige handset waarmee je zowel via het vaste net als via internet kunt bellen. De S450 IP komt goed overeen. De basis is gelijk, maar de S450-handset is een stuk moderner.

Dat is geen verassing, gelet op de indeling die Siemens voor dect-toestellen gebruikt. De A-klasse is de onderkant van de markt, gevolgd door de C-, S-, E-, en SL-klasse.
Ook functioneel is er een belangrijk verschil. De C450 IP ondersteunt maar n VoIP-account, terwijl je bij de hier geteste S450 IP tot vier accounts kunt instellen. Die vier accounts moeten helaas wel allemaal bij dezelfde provider zijn. Siemens heeft plannen dit aantal in de toekomst met nieuwe firmware uit te breiden.

Geen wisselgesprek
Het eerste VoIP-account kunnen we via de handset instellen. Om meer accounts in te stellen moet je inloggen met een browser op het IP-adres van de telefoon. Via dat configuratiescherm koppelen we de ingestelde accounts vervolgens aan de gewenste dect-handsets. Bij deze test hebben we twee handsets gebruikt

OORDEEL

+: Mooi uitgevoerde handset
+: Gebruiksvriendelijk
+: Tot vier VoIP-accounts
-: Slechts voor n VoIP-provider
-: Relatief prijzig

Handige oplossing voor wie meerdere VoIP-nummers wil gebruiken met verschillende handsets.

en twee VoIP-accounts van XS4ALL ingesteld. Problemen kwamen we bij de test niet tegen. Minpunt is dat een wisselgesprek niet mogelijk is. Tijdens een VoIP-gesprek kun je dus geen analoge oproep aannemen, en andersom. Daar komt bij dat je geen aparte signaaltoon kunt instellen voor inkomende oproepen.

Tot zes handsets
Het aantal handsets is uit te breiden, tot zes in totaal. Dat hoeven niet pers S450-handsets te zijn, maar mogen ook handsets zijn van de populaire A160- en A260-dect-sets, of de los verkrijgbare extra luxe SL1- en SL55/SL56-handsets. Met behoud van functionaliteit, zoals de mogelijkheid om naar keuze via VoIP of de vaste lijn te bellen. Je kunt overigens ook standaard Gigaset-repeaters gebruiken. Door een repeater aan de rand van het bereik van het basisstation te plaatsen, kun je het bereik vergroten. Een repeater geeft tot twee gesprekken door aan het basisstation.

Prijs: # 152,-- (excl. btw)| Info: www.siemens.nl/gigaset