'Skype 4 levert beste geluidskwaliteit ooit'

Skype introduceert een nieuwe versie haar software om te bellen viahaar VoIP-service. Twee weken geleden werd de pers ingeseind, maar nu is Skype voor Windows 4.0 dan officieel beschikbaar. Skype belooft 'de beste geluidskwaliteit ooit'.

We hebben de software zelf direct even getest en beamen dat de gesprekken vanaf de redactiecomputer naar zowel een Skype DECT-telefoon thuis als naar een gewone mobiel (via Skype Out) goed klinken. Maar beter dan met de vorige versie? Lastig te bepalen.

Wat zeker opvalt is de nieuwe gebruikersinterface. Niet langer grijs, maar in frisblauwe tinten. En lekker groot. In de vorige versies van Skype was de software hoofdzakelijk een smal paneeltje. Nu is de standaardweergave een stuk forser. Vooral chatgesprekken profiteren daarvan.

Beeldbellen
Beeldbellen met een webcam aan de pc - kan al sinds de vroegste versies van Skype. Heel wat bedrijven maar ook particulieren benutten deze functie inmiddels. Ook in videomodus profiteert de Skype 4-gebruiker van een groter venster. De videokwaliteit an sich zou ook een stuk hoger zijn. Mits de gebruiker een High Quality webcam aan de pc heeft hangen. De meeste in notebooks gentegreerde camera's bieden echter een standaard vga-resolutie van 640 x 480 beeldpixels.

Een HQ-webcam is niet voor iedereen een goede investering. De pc krijgt heel wat te verstouwen. Een computer met dual-core processor en een vlotte breedbandverbinding (384 kbps) is vereist.

Skypen blijft gratis
Skype benadrukt bij zijn nieuwste software dat het bellen naar andere gebruikers via het internet gratis blijft. Dat is iedere keer toch weer een hele commitment. In 2005 nam het internetveilinghuis Ebay de Skype-dienst voor 2,6 miljard dollar over. De intentie was de belfunctie van Skype te integreren in de veilingsite. Dat is ook gebeurd, maar echt veel meerwaarde of inkomsten heeft dat Ebay niet opgeleverd.
De omzet van Skype is inmiddels meer dan een half miljard dollar per jaar. Maar met 405 miljoen gebruikers wereldwijd (al of niet actief) valt dat toch een beetje tegen. Echt veel groeit vertoont de omzet ook niet. In de huidige opzet komen de inkomsten vooral uit het bellen naar gewone telefoons en mobieltjes (dat Skype Out-tegoed vergt). Maar kabelbedrijven en telecomfirma's leveren ondertussen ook allerhande mogelijkheden om te 'budgetbellen' en vormen daarmee geduchte concurrentie.

Meer informatie / software downloaden:
www.skype.com