Skype 4.0 zet in op video en samenwerking

Van Skype, het populaire programma voor internetbellen (309 miljoen gebruikers), verschijnt nog dit jaar een nieuwe editie. Vooral de interface is in editie 4.0 aangepakt. De focus is verlegd van pure telefonie naar videoconferencing, instant messaging (IM) en integratie met Outlook.

Het videobellen en het tekstkletsen (chatten) zaten al jaren in het programma, maar kregen een weinig prominente plek. In de nieuwe interface is er voor deze 'bijfuncties' (naast Voice over IP) een eigen communicatievenster gekomen. Sterker nog: dit venster is dermate groot geworden (zie de afbeelding) dat deze bijfuncties eerder een hoofdrol lijken te hebben gekregen.

De toegenomen bandbreedte wereldwijd maakt het daarbij mogelijk de gesprekspartner standaard in een bijna beeldvullend formaat af te beelden.

Nu al te downloaden
We schrijven in het intro dat versie 4 'nog dit jaar verschijnt', maar feitelijk is dat al gebeurd. Wie nu naar de Skype-downloadpagina surft, vindt bovenaan de 'Overige downloads' al deze 'betaversie' (proefversie). Het ontwikkelaarsteam acht de nieuwe software al aardig stabiel.

Wel zijn bepaalde geplande functies nog niet actief, zoals een directe doorklik naar de online winkel van Skype (voor onder andere SkypeOut-beltgoed en Skype-compatibele hardware). Ook de integratie met Outlook (voicemails in je mailbox, skypen naar een Outlook-contact) zit nog in de pijplijn.

Kleine verbeteringen
Tot de kleine maar fijne verbeteringen behoort een verbeterde zoekfunctie in het publieke telefoonboek (Skype Directory) waarin miljoenen Skype-gebruikers zich hebben aangemeld. Je kunt nu beter zoeken op naam of bedrijf of een combinatie daarvan.

Ook kun je al tijdens de installatieprocedure je hardware (computer, hoofdtelefoon, webcam, usb-telefoon) beter afstemmen op het gebruik en krijg je gericht advies over de juiste instellingen. Bij de oude Skype was er alleen een geluids- en video-check n de installatie.

In de komende maanden zullen er nog verbeteringen en aanvullingen worden opgenomen. In het najaar moet de testversie uitmonden in een officile 4.0-versie van Skype.