Skype aan de praat

Een van de makkelijkste opties om te besparen op belkosten is bellen via het gratis 'VoIP'-programma Skype. Raymond Luijbregts helpt je op weg.

Skype is niet voor niks zo'n populair VoIP-programma. Het is gratis, makkelijk in gebruik en snel van internet te downloaden. Bovendien is de geluidskwaliteit perfect, soms zelfs beter dan van een 'gewone' telefoon. Dure kastjes zijn niet nodig. Je hoeft bovendien niet te vrezen dat je wordt afgeluisterd; het programma versleutelt de gesprekken. Het enige dat Skype vereist is een headset en een breedbandverbinding (minimaal 300 kb/s).

Skype 2.5 kan sms-en

Medio mei 2006 is Skype versie 2.5 verschenen. Met deze versie kun je voor een dubbeltje per bericht gemakkelijk smsjes versturen.

Zie 'Skype 2.5 kan betaalbaar sms-en'

Met Skype kun je gratis naar gebruikers in je contactenlijst bellen, mits zij ook hun computer ingeschakeld hebben en zijn ingelogd op het Skype-netwerk. Ook is het mogelijk om met Skype naar vaste en mobiele telefoons te bellen. Daar heb je echter wel een 'SkypeOut'-beltegoed voor nodig. Dit kun je op de website van Skype met een creditcard kopen. Als je door 'gewone' telefoons gebeld wilt worden via Skype, moet je nog even wachten. De (betaalde) dienst die dit mogelijk maakt, SkypeIn, verschijnt pas later in 2006.