Skype: bellen blijft gratis

De 171 miljoen gebruikers van internet-telefoniedienst Skype kunnen opgelucht ademhalen: het onderling bellen blijft gratis. Wel komen er nieuwe, extra, tariefplannen voor wie wil bellen naar vaste of mobiele telefoons. Maar een verplichting is er niet.

Anders dan een nieuwsbericht van Planet Internet misschien doet geloven, komt er met het nieuwe product Skype Pro niet een einde aan gratis internetbellen of het pre-paid (ad hoc) aanschaffen van beltegoed voor contact met gewone telefoons (SkypeOut). Zo bevestigt Imogen Bailey van de PR-afdeling van Skype.

Inkomsten: 39 cent per klant

Ebay maakte onlangs bekend welke omzet en winst Skype genereert. De 171 miljoen klanten brachten 66 miljoen dollar in het laatje. Omgerekend is dat 39 cent per klant per kwartaal. Er zijn maar weinig internetbedrijven die zo weinig omzetten per klant.

Bron: Dekoopman.net

Die gedachte zou post kunnen vatten als je bedenkt dat eigenaar eBay 2,6 miljard dollar betaalde voor Skype en de inkomstenstroom maar mondjesmaat is (enkele miljoenen dollars per jaar). Marktanalisten zetten al lange tijd vraagtekens bij de omzet- en winstmogelijkheden van de beldienst.

Gratis bellen naar vaste telefoon
Dat neemt niet weg dateBay-dochter Skype niet van plan is het huidige aanbod te veranderen. Het ziet wel mogelijkheden in een extra tariefplan voor intensieve gebruikers. Met Skype Pro kunnen in 25 landen Skype-gebruikers een abonnement van 2 euro per maand nemen. Nederlandse abonnees kunnen daarmee gratis bellen naar vaste telefoons, met een starttik van enkele eurcenten per gesprek. Bellen naar mobiel is niet goedkoper dan via het gewone SkypeOut: 22 eurocent per minuut.

Nog geen Skype In
Tot Skype Pro behoort tevens de mogelijkheid van een voice-mailbox en in veel landen kan tegen gereduceerd tarief een echt telefoonnummer worden gekoppeld aan het Skype Pro-abonnement (Skype In). Helaas voorlopig nog niet in Nederland, meldt Bailey.

De woordvoerster geeft aan dat binnen Skype Pro "binnen vier weken" beschikbaar zal komen.

Skype-telefoons
Niet alleen Skype-gebruikers zullen opgelucht ademhalen, ook de talloze producenten van Skype-telefoons mogen in hun handen knijpen. Een verplicht abonnement voor Skype had hun afzetkansen drastisch verminderd. Want naast Skype dat met een gesloten gepatenteerd systeem werkt, zijn enkele andere beldiensten sterk in opkomst, zoals VoipBuster dat de eerste maanden gratis laat bellen naar vaste lijnen na aanschaf van 10 dollar beltegoed. VoipBuster maakt gebruik van de open SIP-standaard zodat met een SIP-telefoon kan worden geswitcht naar een andere SIP-VoIP-dienst.

Info: www.skype.com |Artikelupdate: dit artikel is op 25 januari bijgewerkt met nieuwe prijsinformatie en beschikbaardheidsinfo.