Skype-gebruiker kan 'gratis' telefoonnummer krijgen

Ken je Xoip nog? De webdienst deelt sinds jaren negentig gratis nummers uit waarop je faxen kan ontvangen die in een mailbox worden afgeleverd. Nu verrast Xoip de Skype-gebruiker met een handige doorschakeldienst. Al is de oplossing in de praktijk niet 'goedkoop'.

Xoip was de laatste jaren uit beeld. Het internetbedrijf was een tijdje dochter van de pan-Europese provider Tiscali, die de nodige problemen en reorganisaties kende. Inmiddels is Xoip weer zelfstandig. Het personeel kreeg opnieuw zelf het roer in handen en dat leidde tot een waaier aan initiatieven.

Uitkomst
De nieuwste dienst in het portfolio is een uitkomst voor gebruikers van de telefoniedienst Skype. Abonnees van deze dienst kunnen in Nederland geen 'gewoon' telefoonnummer aan hun account koppelen, zoals in de VS wel kan (Skype In). Ergo: Nederlandse Skype-gebruikers kunnen alleen gebeld worden door andere Skype-abonnees. Zij kunnen overigens wel bellen naar gewone telefoonnummers - via Skype Out (tegen meestal een laag tarief).

Beller betaalt de prijs
De onmogelijkheid voor Skype-abonnees gebeld te worden vanaf een mobiel of vast toestel omzeilt Xoip nu door een (duur) 084- of 086-telefoonnumer te koppelen aan een Xoip-communicatieaccount die automatisch doorschakelt naar een Skype-naam (account). Xoip-abonnees kunnen gratis aan zo'n Xoip-account komen en ook het doorschakelen is gratis. De beller betaalt de prijs en dat is 20 cent per minuut voor een 084-nummer (Xoip Plus) en 35 cent per minuut voor een 087-nummer (Xoip Plus). Zo'n beetje het dubbele dus van een mobiel telefoontarief. Waarom dan niet gewoon het mobiele nummer bellen van de Skype-gebruiker? Wie heeft er geen mobiel op zak anno 2009?

Toch zinnig
Toch ziet WINMAG Pro wel zinnige gebruiksmogelijkheden. Voor al in het buitenland. Je neemt de laptop met Skype mee of installeert Skype op je smartphone. Dan kun je tegen een relatief laag tarief bereikbaar zijn met een gewone telefoon, via een gewoon telefoonnummer. WINMAG Pro adviseert de beller wel van tevoren van de pittige belkosten op de hoogte te brengen.


Bellen met Skype of gebeld worden op je Skypeaccount. Dat laatste ook op je mobiel als je een Skype-account hebt en die op je mobiel activeert.

Algemene info Xoip:
www.xoip.com

Beltarieven na doorschakelen naar (o.a.) Skype:
www.xoip.com/nl/pakketten/beltarieven